1. Support
  2. Toyota Winter Guide
Odaberite

Vodič za zimu

Pročitajte naših deset savjeta za sigurnu i uspješnu vožnju

Pobijedite zimu uz Toyotinu dodatnu opremu i našu Zimsku provjeru zdravlja.

Od provjere guma i električnog sistema vašeg automobila do tehnike vožnje po snijegu i ledu, zimska vožnja zahtijeva pažljivo planiranje. Pridržavajte se ovih deset jednostavnih savjeta i imat ćete sve što vam treba za sigurnu i uspješnu vožnju u zimskim uslovima.

Deset savjeta za zimsku vožnju

Provjerite jesu li sve gume (uključujući i rezervni točak) neoštećene, je li pritisak u gumama na preporučenoj vrijednosti te imaju li sve gume tokom zime dubinu šara od najmanje 3 mm. Osim toga, preporučujemo postavljanje zimskih guma koje su konstruisane tako da osiguravaju bolje prianjanje kada temperature padnu ispod 7ºC.

Provjerite rashladni sistem motora kako biste izbjegli smrzavanje ili pregrijavanje. Uvjerite se da je u rashladnom sistemu dovoljno rashladne tekućine i provjerite crijeva prije kretanja na duži put.

Redovno provjeravajte nivo motornog ulja. Kao i s rashladnom tekućinom, ako je vrijeme ili je gotovo vrijeme  za zamjenu ulja, učinite to prije polaska na put. Ako niste sigurni koje ulje treba uliti u motor, obratite se ovlaštenom Toyotinom serviseru.

Provjerite jesu li izvodi akumulatora čisti, a spojevi čvrsti. Zbog dodatne potrošnje uslijed korištenja svjetala, grijanja i brisača, ako je vaš akumulator stariji od pet godina, zatražite od ovlaštenog Toyotinog servisera provjeru akumulatora. 

Provjerite  svjetla prije polaska. Svjetla su ključna za sigurnost jer osiguravaju vidljivost ceste i vašu uočljivost na cesti. Obiđite svoj automobil i provjerite rade li sva svjetla i uklonite s njih prljavštinu koja se može nakupiti u zimskim uslovima.

Vjetrobran se brzo zaprlja zimi. Vodite računa da spremnik tekućine za pranje bude uvijek pun do vrha tekućinom za pranje koja se ne smrzava do najmanje -15ºC. Provjerite da na brisačima nema oštećenja, odnosno zamijenite ih ako je potrebno. Konačno, uvijek očistite snijeg s krova automobila, prije kretanja.

Vožnja može biti zamorna u izazovnim zimskim uvjetima. Na dugim putovanjima, vodite računa da svaka dva sata uzmete odmor od 15 minuta. Kako biste zadržali maksimalnu budnost, zaustavite se da biste nešto prigrizli, protegnuli noge i uvijek pijte puno vode kako ne biste dehidrirali. Održavajte zabavu u automobilu slušajući pripremljene pjesme ili poslušajte omiljene emisije putem Bluetooth® radija.

Zaustavni put po snijegu i ledu može se povećati i do 10 puta u uporedbi sa suhom cestom. Vozite polako i uvijek nastojte nježno kočiti, ubrzavati i manevrirati upravljačem, kako biste zadržali upravljivost i nadzor nad vozilom.

Vodite računa da postavite teške predmete na dno prtljažnika, iza stražnjih sjedišta. Ako vam treba više prostora, postavite krovne nosače i krovnu kutiju i tako osigurajte dodatni prtljažni prostor. Ako vučete prikolicu, obratite se profesionalcima za ugradnju visokokvalitetne kuke za vuču. Konačno, ako vodite sa sobom kućne ljubimce, svakako nabavite kvalitetnu kutiju za prevoz i ispravno je postavite iza sjedišta.

Zimi uvijek budite spremni za slučaj nužde. Uvijek u autu držite toplu i nepromočivu odjeću kao i izdržljivu obuću. U slučaju da zapnete zbog vremenskih neprilika dobro će vam doći radna svjetiljka, punjač za mobilni telefon, lopata, kao i dodatne zalihe vode i nešto hrane.

Tamni i hladni zimski dani te nesigurni uvjeti vožnje mogu nositi neugodna iznenađenja. Ali, ako se pripremite uz Toyotinu ponudu dodatne opreme i provjeru vašeg automobila, moći ćete se suočiti sa svim zimskim nedaćama - i pobijediti.