1. Discover Toyota
  2. Safety
  3. Toyota automatic highway driving assist
Odaberite

Toyotin automatski sistem održavanja udaljenosti

Napredak u našoj tehnologiji aktivne sigurnosti

U težnji za svijetom u kojem će sudari vozila biti eliminirani, kompanija Toyota Motor Corporation (TMC) učinila je značajan korak s najavom novo razvijene sigurnosne tehnologije.

  • Automatski sistem održavanja udaljenosti

    Automatski sistem održavanja udaljenosti (AHDA) je napredni sistem pomoći tijekom vožnje, koji ima za cilj odgovoriti na uvjete vožnje držanjem vozila na sigurnoj udaljenosti u svakom trenutku, te smanjiti napor i umor vozača.

    Uz javno testiranje, održano na Shuto autocesti u Japanu, ovaj sistem povezuje dvije tehnologije automatske vožnje.

Kooperativni-prilagodljivi regulator brzine

Prva tehnologija, kooperativni-prilagodljivi regulator brzine, bežično komunicira s vozilom ispred, prenoseći podatke o ubrzanju i usporavanju kako bi se održala sigurna udaljenost. Ovaj konzistentni način vožnje također štedi gorivo i smanjuje zagušenja.

  • Zadržavanje vozne trake

    Druga tehnologija, sistem zadržavanja vozne trake, koristi kamere visokih značajki, milimetarski valni radar i senzore kako bi detektirala oznake vozne trake i pozicionirala automobil. Na ovaj način, sistem će automatski namjestiti kut upravljanja, moment motora i silu kočenja, kako bi se održao položaj automobila na cesti i smanjio umor vozača.

Sigurnija budućnost

Kompanija TMC planira AHDA sistem s podržanim tehnologijama dovesti na tržište u drugoj polovici desetljeća, kao djela njene vizije sigurnijeg i više zaštićenog transportnog sistema koji smanjuje broj smrtno stradalih i ozlijeđenih na nulu.