1. Discover Toyota
  2. Safety
  3. Toyota automatic highway driving assist
Odaberite
Odaberite

Toyotin automatski sistem održavanja udaljenosti

Napredak u našoj tehnologiji aktivne sigurnosti

U težnji za svijetom u kojem će sudari vozila biti eliminirani, kompanija Toyota Motor Corporation (TMC) učinila je značajan korak s najavom novo razvijene sigurnosne tehnologije.

Automatski sistem održavanja udaljenosti

Automatski sistem održavanja udaljenosti (AHDA) je napredni sistem pomoći tijekom vožnje, koji ima za cilj odgovoriti na uvjete vožnje držanjem vozila na sigurnoj udaljenosti u svakom trenutku, te smanjiti napor i umor vozača.

Uz javno testiranje, održano na Shuto autocesti u Japanu, ovaj sistem povezuje dvije tehnologije automatske vožnje.

Kooperativni-prilagodljivi regulator brzine

Prva tehnologija, kooperativni-prilagodljivi regulator brzine, bežično komunicira s vozilom ispred, prenoseći podatke o ubrzanju i usporavanju kako bi se održala sigurna udaljenost. Ovaj konzistentni način vožnje također štedi gorivo i smanjuje zagušenja.

Zadržavanje vozne trake

Druga tehnologija, sistem zadržavanja vozne trake, koristi kamere visokih značajki, milimetarski valni radar i senzore kako bi detektirala oznake vozne trake i pozicionirala automobil. Na ovaj način, sistem će automatski namjestiti kut upravljanja, moment motora i silu kočenja, kako bi se održao položaj automobila na cesti i smanjio umor vozača.

Sigurnija budućnost

Kompanija TMC planira AHDA sistem s podržanim tehnologijama dovesti na tržište u drugoj polovici desetljeća, kao djela njene vizije sigurnijeg i više zaštićenog transportnog sistema koji smanjuje broj smrtno stradalih i ozlijeđenih na nulu.