1. Owners
  2. Maintenance, Servicing, MOT
  3. Recall
  4. Preventivna servisna akcija: zamjena Takata inflatora
Odaberite

Preventivna servisna akcija: zamjena Takata inflatora

Na određenom broju Toyota vozila, u prošlosti su ugrađivani su Takata inflatori zračnih jastuka. Naknadnim provjerama je utvrđeno da pod određenim okolnostima, postoji mogućnost da Takata inflatori ne rade ispravno i zato je Toyota pokrenula preventivnu servisnu akciju zamjene Takata inflatora zračnih jastuka. Kako biste bili potpuno sigurni da će vaši zračni jastuci raditi besprijekorno, kada i ako to bude potrebno, provjerite da li je i vaše vozilo uključeno u servisnu akciju i zamijenite stari inflator novim, potpuno besplatno. 

Sigurnost i zadovoljstvo

U Toyoti, vaša sigurnost i zadovoljstvo su nam najvažniji. Zato neprekidno pratimo ponašanje naših vozila u upotrebi, po raznim kriterijima i iz raznih izvora, čak i dugo nakon što izađu iz garantnog roka. Kada uočimo da neki sklop na vozilu ne zadovoljava Toyotine stroge standarde kvalitete i sigurnosti, pokrećemo preventivne servisne akcije. Jedna od njih je i akcija zamjene Takata inflatora zračnih jastuka

Takata inflatori

Takata je bila velika japanska kompanija koja se bavila proizvodnjom auto dijelova koje su od nje naručivali skoro svi proizvođači automobila, uključujući Toyotu. Toyota je poput drugih, od Takate naručivala inflatore zračnih jastuka. 2013. godine je utvrđeno da postoji mogućnost da Takata inflatori pod određenim oklonostima, a najčešće u zemljama sa vrućom i vlažnom klimom, ne rade ispravno. Ni jedan ovakav slučaj nije zabilježen u Europi, ali zbog te mogućnosti, Toyota je odlučila da na svim svojim vozilima u cijelom svijetu, koja su imala ugrađene Takata inflatore zračnih jastuka napravi preventivnu servisnu akciju, koja u praksi znači da sva zahvaćena vozila dolaze na besplatan servis prilikom koga se stari Takata inflator zamijeni novim. Zamjenu sprovode ovlašteni Toyota servisi i potpuno su besplatni za stranke.

Uključena vozila

Servisnom akcijom su obuhvaćena sva vozila sa Takata inflatorima proizvedena od 2001. godine, na dalje. U Bosni i Hercegovini je to tačno 3649 vozila. Radi se o modelima Avensis, Avensis Verso, Corolla, Yaris, Hilux, Rav4 i Auris. Zamjena je već napravljena na 2086 vozila, a 1563 vozila još uvijek treba zamjenu. Zato svaka 3 mjeseca vlasnicima vozila koja su obuhvaćena akcijom, šaljemo pozive na besplatan servis ili ih telefonski kontaktiramo. Budući da se u nekim slučajevima radi o vozilima starim 15 i više godina, koja su vremenom promijenila vlasnike, te njihove kontakte nemamo, apelujemo na sve vlasnike Toyote da i sami preventivno provjere da li je njihovo vozilo uključeno, te da po potrebi obave besplatnu zamjenu inflatora zračnog jastuka. Samo tako možete biti sigurni da je vaše vozilo potpuno ispravno i sigurno za vožnju. 

NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

Inflator zračnog jastuka je dio koji je odgovoran za napuhivanje zračnog jastuka. U slučaju eventualnog saobraćajnog udesa, zadatak inflatora je da napuše zračni jastuk i zato je jako bitno da on radi ispravno. 

Takata je bila velika japanska kompanija koja se bavila proizvodnjom auto dijelova koje su od nje naručivali skoro svi veliki proizvođači, pa i Toyota. Toyota je poput drugih od Takate naručivala inflatore zračnih jastuka, međutim 2013. godine je utvrđeno da postoji mogućnost da inflatori pod određenim oklonostima, a najčešće u zemljama sa vrućom i vlažnom klimom, ne rade ispravno. Ni jedan ovakav slučaj nije zabilježen u Europi, ali zbog te mogućnosti Toyota je odlučila da na svim svojim vozilima u cijelom svijetu, koja su imala ugrađene Takata inflatore zračnih jastuka napravi preventivnu servisnu akciju. 

To u praksi znači da sva zahvaćena vozila dolaze na besplatan servis prilikom koga se stari Takata inflator zamijeni novim.

To u praksi znači da postoji mogućnost da se u slučaju eventualnog saobraćajnog udesa, na vozilu sa takvim inflatorom zračni jastuk ne napuše ili ne napuše dovoljno ili da inflator ozlijedi putnike. Zbog toga je Toyota u cijelom svijetu, za sva svoja vozila u koja je bio ugrađivan Takata inflator pokrenula preventivnu servisnu akciju besplatne zamjene inflatora. 

Servisnom akcijom su obuhvaćena sva vozila sa Takata inflatorima proizvedena od 2001. godine na dalje. U Bosni i Hercegovini je to tačno 3649 vozila. Radi se o modelima Avensis, Avensis Verso, Corolla, Yaris, Hilux, Rav4 i Auris.

Jednostavnom provjerom na web stranici, slanjem upita na live chat ili pozivom ovlaštenom Toyota salonu.

Zamjena je potpuno besplatna za vlasnike vozila u ovlaštenim Toyota servisima.

Zamjena traje između 40 i 60 minuta, u zavisnosti od modela vozila. 

Procedura je jako jednostavna. U ovlaštenom Toyota servisu, naši obučeni mehaničari skidaju instrument tablu vozila, pristupaju modulu zračnog jastuka, te stari inflator zamijene novim i instrument tablu ponovo vraćaju na svoje mjesto. Time je vozilo ponovo potpuno bezbjedno za vožnju.

UKOLIKO IMATE DODATNIH PITANJA KONTAKTIRAJTE NAS

Pišite Toyoti

Javite nam se na Live chat ili nam pišite na info@toyota.ba

Nazovite nas (radnim danom od 08:30 do 16:00)

033 779 764