1. Discover Toyota
 2. Innovation
 3. Hydrogen-economy
 4. Fuel-cell-technology
Odaberite

Toyotina tehnologija gorivnih ćelija

30 godina iskustva na području gorivnih ćelija
Toyota u tehnologiju gorivnih ćelija ulaže od 1992. godine. Zahvaljujući najnovijem tehnološkom razvoju, u stanju smo nuditi modularne sustave gorivnih ćelija za namjene koje izlaze iz okvira autoindustrije. 

PEM tehnologija u središtu

Toyotine gorivne ćelije koriste PEM (membrana za provođenje protona) tehnologiju. Gorivna ćelija s membranom za provođenje protona pretvara kemijsku energiju koja se oslobađa tijekom elektrokemijske reakcije vodika i kisika u električnu energiju. Uopće ne proizvodi emisije, osim vode. Osim toga, uz pomoć Toyotine jedinstvene tehnologije dio se proizvedene vode vraća u membranu i vlaži je. Zato Toyotinom modulu gorivnih ćelija nije potreban poseban ovlaživač.

Naši moduli gorivnih ćelija

S ciljem širenja potencijala vodika s automobila na druge namjene, svoju smo tehnologiju gorivnih ćelija prepakirali u kompaktne module gorivnih ćelija. Tako su glavne komponente (sklop gorivnih ćelija i komponente za opskrbu zrakom, hlađenje i upravljanje energijom) integrirane u kompaktan paket koji se može jednostavno prilagođavati čitavom nizu proizvoda i namjena. Ti su moduli dostupni u dva oblika i to u obliku kutije i u ravnom četverokutnom obliku, čime se omogućuje veća fleksibilnosti i jednostavna prilagodba novim namjenama. Po dvije izvedbe za svaki oblik omogućuju ostvarivanje nazivne snage od 60 kW ili 80 kW. 
 • Lokalna proizvodnja

  Još od 1992. godine stalno dorađujemo našu vodikovu tehnologiju. Naši se moduli gorivnih ćelija druge generacije također sklapaju u TME-ovom centru za istraživanje i razvoj u Bruxellesu. U tom je postrojenju od siječnja 2022. godine smještena probna tvornička traka koja objedinjuje napredne tehnologije i visokokvalitetnu montažu. Odluka o sklapanju proizvoda u Europi donesena je kako bi se zadovoljila potražnja u čitavoj regiji, a očekuje se da će značajno rasti. U suradnji s poduzetnicima zainteresiranima za korištenje naše tehnologije za vlastite namjene TME-ova Grupa za gorivne ćelije nudi tehničku podršku potrebnu za integraciju.  

 • Raznovrsna ponuda proizvoda

  Naš novi modul gorivnih ćelija ima širok raspon napona (od 400 do 750 V). Može se priključiti na električni uređaj zahvaljujući ugrađenom uzlaznom pretvaraču za gorivne ćelije koji pojednostavljuje razvoj i proizvodnju proizvoda na bazi gorivnih ćelija. Modularni pristup povećava praktičnost: ta se četiri modula mogu kombinirati kako bi se uskladilo s razinom snage i raspoloživim prostorom za ugradnju. Modularnost usto eliminira potrebu za dizajnom predviđenim za samostalnu ugradnju i priključivanje komponenata povezanih za sustavom gorivnih ćelija. Usto se smanjuje broj mjesta gdje se modul mora priključiti na uređaj, što olakšava ugradnju. 

 • Izvrsna sigurnost i pouzdanost

  Kako bismo se pobrinuli da korištenja vodika i visokog napona bude sigurno, provodimo niz mjera opreza. Na taj način sprječavamo curenje vodika. No, u neizglednom slučaju da dođe do curenja, isto se odmah otkriva i zaustavlja. Modul je predviđen za rad u raznim radnim okruženjima, uključujući visoke i niske temperature, na velikim visinama (s malom količinom kisika) te u uvjetima visokih vibracija. Tvrtke za proizvode na bazi gorivnih ćelija koje su zainteresirane za korištenje naših modula mogu zatražiti podršku iskusnih inženjera kako bi im se pomoglo u određivanju optimalnog dizajna za nisku potrošnju goriva, vijek korištenja, troškove održavanja i sl. 

 • Velika snaga i ekonomičnost

  Zahvaljujući karakteristikama našeg kompaktnog sustava gorivnih ćelija, kojim se otklanja potreba za ovlaživačem u vozilu cirkuliranjem vode koja nastaje prilikom proizvodnje energije unutar sklopa gorivnih ćelija, naš je novi modul gorivnih ćelija ostvario gustoću snage po jedinici volumena svjetske klase i najviše razine. Novi se modul jednostavno i rijeko servisira. Time se smanjuje ukupni trošak, od nabave i korištenja do zbrinjavanja.