1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. 4 r's for a better earth
  4. Recycle
Odaberite

Recikliranje

Saznajte o tome na koje načine recikliramo što je više moguće

Svijet je postao pametniji i bolji u vezi s recikliranjem, doprinoseći smanjenju iskorištavanja svjetskih prirodnih resursa i količine otpada koju stvaramo. 

Prepoznajemo veliku vrijednost koju recikliranje ima pomažući nam u zaštiti okoliša, smanjenju iskorištavanja prirodnih resursa, te smanjujući količinu otpada koju stvaramo koju nije moguće korisno upotrijebiti. 

Konstruišemo naša vozila koristeći dijelove i materijale koje je moguće ponovo koristiti, bilo ponovnom obradom radi korištenja u proizvodnji, recikliranjem ili korištenjem na sasvim drugi način, na primjer kao alternativni izvor energije.

Europski propisi zahtijevaju da naša vozila bude moguće reciklirati najmanje 85%, odnosno da je najmanje 95% svakog vozila moguće izvući, ali mi se ne zaustavljamo na tome, nego nastojimo učiniti taj postupak još jednostavnijim i učinkovitijim. 

Koristimo inicijative kao što je označavanje dijelova i aktivnu saradnju sa specijaliziranim partnerima radi pronalaženja još boljih načina recikliranja vozila u budućnosti.

Recikliranje vozila

Pronalazimo efikasne načine recikliranja naših vozila još od 1970-ih, davno prije nego je to postao zakonski zahtjev. Trenutna Europska direktiva zahtijeva da svi proizvođači automobila recikliraju svoja vozila kada stignu na kraj svog životnog ciklusa, na primjer nakon oštećenja u nesreći ili kada njihov popravak postane neekonomičan ili tehnički nemoguć. 

S obzirom na njihovu slavnu dugovječnost, za Toyota i Lexus vozila to može biti dosta dugačko razdoblje. Od 1.1.2015., 85% svakog vozila se mora ponovo upotrijebiti ili reciklirati, a 95% izvući. U tom procesu se određuju dijelovi koje je moguće ponovo koristiti, kao što su motor, akumulator, alternator i upravljački mehanizam. Tekućine, plinovi i drugi materijali i dijelovi će se na siguran način prikupiti i, tamo gdje je to prikladno, reciklirati. Ogoljene metalne školjke se često zatim sabijaju i šalju na rezanje.

Nakon tog postupka, različite vrste metala je moguće izvući radi ponovne upotrebe, a samo relativno mala količina predstavlja ostatak. Radi poticanja odgovornog i učinkovitog zbrinjavanja vozila, širom Europe smo uspostavili centre za rastavljanje gdje je Toyota i Lexus vozila moguće odvesti na reciklažu. Položaje ovih centara u vašoj zemlji, kao i više pojedinosti o recikliranju automobila možete naći na ovoj poveznici.

Recikliranje hibrida

Sarađujemo s Grupom Comet, specijaliziranom kompanijom za rezanje vozila sa sjedištem u Belgiji, na eksperimentalnom projektu za zbrinjavanje 150 prototipnih vozila Prius Plug-in koje smo koristili za pilot projekt najma vozila u Europi. Htjeli smo izmjeriti učinkovitost cijelog postupka recikliranja. Prikupljeno iskustvo nam pomaže sistemski ispunjavati udio od 95% recikliranja/izvlačenja za buduća vozila.

Prvi korak ovog postupka je sprečavanje zagađenja. To uključuje uklanjanje svih tekućina, goriva i drugih potencijalno opasnih sklopova, kao što su akumulatori i zračni jastuci. Nakon toga se uklanjaju svi dijelovi koje je moguće reciklirati, kao što su gume i katalizator. Rastavljanje se nastavlja uklanjanjem hibridne baterije. U slučaju Priusa Plug-in, ona je litij-ionska i koristi istu vrstu tehnologije kao baterija u pametnom telefonu ili prenosnom računaru, pa je proslijeđujemo našem specijaliziranom partneru Umicore na obradu. 

Lakše rastavljanje

Konstrukcija vozila koja olakšava njegovo rastavljanje na kraju životnog vijeka doprinosi smanjenju emisije ugljika, te omogućava učinkovitije recikliranje nekih korisnih materijala koje sadrži. Konstruišemo naša vozila vodeći računa o njihovom rastavljanju, na primjer izradom V kanala na mjestima pričvršćenja armaturne ploče na karoseriju, pa je njezino uklanjanje lakše.

Isto tako, označavamo neke dijelove simbolom za lako rastavljanje (Easy to Dismantle) kako bismo jasno pokazali gdje ih je najlakše rastaviti i razvrstati prema vrsti materijala za recikliranje. Informacije o najboljoj praksi su dostupne putem Međunarodnog sistema informacija o rastavljanju (International Dismantling Information System) (www.idis2.com).

Rezanje

Ogoljene školjke automobila se postavljaju na mašine za sabijanje i rezanje koje ih režu na male dijelove. Izrezani materijal je zatim moguće obraditi radi odvajanja različitih vrsta metala i nemetala, kao što su plastika i staklo. Većinu ovih materijala je moguće ponovo upotrijebiti kroz veliki broj industrijskih namjena. Čak smo koristili izvučenu plastiku iz naših vozila za izradu izletničkih klupa za naše glavno europsko sjedište!

Tehnologije nakon rezanja

Pilot ispitivanja rezanja su postigla udio recikliranja materijala od 91,2% odnosno 96,9% izvlačenja, uključujući izvlačenje energije. Ovi rezultati pokazuju da je moguće doseći ukupni cilj od 95% odnosno da je dosegnut. To je bilo moguće zahvaljujući mogućnosti recikliranja koja je konstrukcijom ugrađena u Prius Plug-in kao i tehnologijama i opremi koju koristi Grupa Comet.