1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2023
  4. Isporučeno rekordnih 1.051 automobila u 2023. godini
Odaberite

Isporučeno rekordnih 1.051 Toyota automobila u 2023. godini

U prošloj godini Toyota BH prodala je čak 35 posto više automobila nego u godini prije. Riječ je o 1.051 automobilu, od čega je 968 bilo putničkih i 83 lakih komercijalnih vozila. Toyota je naime završila kao treća najuspješnija marka na tržištu novih automobila, iza Škode i Volkswagena, sa tržišnim učešćem od 9,2 posto, što znači da je svaki deseti prodati novi automobil u BiH bio sa znakom Toyote. Prošla godina je bila najuspješnija godina u poslovanju Toyote na bh. tržištu.
"Iako je Toyota započela poslovati u Bosni i Hercegovini prije skoro 20 godina, od 01.04.2023. zvanično poslujemo kao domaće predstavništvo, što znači da profit ostaje u našoj zemlji", rekao je na godišnjoj konferenciji direktor Toyote BH Damir Višošević.
"Mi smo takođe najprodavaniji brend na poziciji privatnih kupaca, što daje još veći značaj našem prodajnom rezultatu u 2023. godini, a to istovremeno potvrđuje našu brigu prema kupcima kroz njihovo zadovoljstvo. Takođe, jedna trećina prodaje bila su hibridna vozila, dok su 66 posto činili automobili sa SUS motorima. No, iako se svi žele uključiti u trku električnih automobila, Toyota sa različitim tehnologijama pogona želi na svakom tržištu ponuditi ono što što tom tržištu odgovara, bilo da su to hibridi, plug-in hibridi, električna vozila, vozila na gorive ćelije ili čak vozila s pogonom na hidrogen", dodao je Višošević.

Nova garancija – 10 godina ili 200.000 km

Lojalnost vlasnika Toyota vozila kroz povratak u ovlašteni servis istovremeno potvrđuje privrženost ovoj marki. Tako se čak 91 posto kupaca starosti vozila od jedne do tri godine vraća u ovlašteni servis, dok 75 posto njih poštuje takvu praksu na vozilima starosti od četiri do šest godina. S tim u vezi, Toyota u 2024. podiže garanciju na novi nivo, odnosno uz 10 godina, Toyota umjesto 185.000 km diže kilometražu na 200.000 km kao drugi uslov, što će takođe ostati najbolji garancijski uslovi na tržištu. 

No to nije sve, Toyota unutar 10 godina garancije na vozilo jednakom dužinom garantuje i na pneumatike, pa ako se bilo koja od četiri gume fizički ošteti, vlasnik ima pravo dobiti novu istih karakteristika kao kad je kupio vozilo. Šlag na tortu je Toyota osiguranje koje unutar prve godine korištenja vozila, ukoliko dođe do totalne štete, nadomješta vlasniku cijeli iznos u visini cijene fakturisanog vozila.