1. Company
  2. Novi Yaris donosi proširenu ponudu hibridnih modela
Odaberite

Novi Yaris donosi proširenu ponudu hibridnih modela, veću sigurnost i bolje digitalno iskustvo korisnika

  • Novi sustav „Hybrid 130” peta je generacija hibridne tehnologije i pridružuje se postojećem sustavu „Hybrid 115” kako bi se osiguralo brže ubrzanje i energičnije iskustvo pri vožnji
  • Nove razine opreme Premiere Edition i GR SPORT imat će sustav „Hybrid 130” u osnovnoj opremi
  • Novi i poboljšani sustavi za sigurnost i pomoć pri vožnju Toyota T-Mate uključuju posljednje značajke sustava Toyota Safety Sense.
  • Poboljšano digitalno iskustvo korisnika s potpuno novim digitalnim zaslonom s instrumentima, Toyota Smart Connect s najvećim zaslonim u ovoj klasi vozila i novim digitalnim ključem koji je dostupan putem aplikacije
  • Novi promotivni model Yaris Premiere Edition s izvrsnim specifikacijama i ekskluzivnom dvobojnom plavom bojom karoserije Neptune Blue
  • Rezervacije za novi Yaris putem interneta za neke će europske zemlje započeti u lipnju1

 

Toyota najavljuje niz poboljšanih i novih značajki koje će dodatno unaprijediti asortiman modela Yaris Hybrid hatchback, a odgovor su na sve veću potražnju na tržištu za ovim asortimanom modela koji se pokazao iznimno uspješnim za marku. Brojna poboljšanja u pogledu performansi, sigurnosti i izgleda modelu će omogućiti da se dodatno istakne u svojoj klasi i iznimno konkurentnom B-segmentu vozila u Europi.

 

Osim veće snage i performansi hibridnog električnog pogonskog sklopa za europske kupce te većeg broja naprednih značajki za aktivnu sigurnost i sustava za pomoć pri vožnji, Toyota uvodi i potpuno novu dimenziju digitalnog iskustva u automobil. Bogat paket opreme uključuje zaslon s instrumentima za vozača koji se može podešavati, snažniji i intuitivniji multimedijski sustav, praktične i stabilne mogućnosti povezivanja i, po prvi put ikad, digitalni ključ koji se upotrebljava bez ruku za ulazak i pokretanje automobila.

 

Proizveden u Europi za europske kupce novi Yaris samo će dodatno potvrditi reputaciju koju model već ima u svojoj klasi, a zahvaljujući inovativnim rješenjima te izvrsnom dizajnu i inženjeringu.

 

VEĆA SNAGA I DINAMIČNIJA VOŽNJA

 

Najnovija poboljšanja potpuno hibridnog električnog sklopa modela Yaris su, uz redizajn u pogledu izgleda, najistaknutije značajke novog modela, a jamče visoke performanse te dinamičnije i zabavnije iskustvo pri vožnji. Ove su kvalitete sve važnije kupcima u B-segmentu kojih je sve više, a posebice onima koji žele prijeći na manji model automobila. Za novi Yaris kupci mogu birati između dva hibridna pogonska sklopa, ovisno o potrebama, a s oba su performanse u pogledu zaštite okoliša vodeće u klasi.

 

Kad je 1,5-litreni sustav premijerno predstavljen široj javnosti mediji i vozači hvalili su njegovu iznimno nisku potrošnju goriva i niske emisije štetnih plinova, a sad omogućuje veći doseg i dulju vožnju u potpuno električnom načinu rada (EV). Primjenom međuosovine iz zadnje, pete generacije hibridne električne tehnologije iz tvrtke Toyota koja je vodeća na tržištu, model sada pruža veću snagu, veći moment i ima bolje vozne sposobnosti.

 

Nova međuosovina s većim i snažnijim električnom motornim generatorom, u kombinaciji s unaprijeđenim softverom upravljačke jedinice pogonskog sklopa (PCU), povećala je ukupnu izlaznu snagu sustava za 12 %, sa 116 DIN ks/85 kW na 130 DIN ks/96 kW. Značajno je povećan i okretni moment, s maksimalnim povećanjem za 30 posto na svim rasponima okretaja, sa 141 Nm na 185 Nm.

 

Zahvaljujući tome ubrzanje je puno brže i to ne samo ono početno od 0 do 100 km/h već, što je puno važnije, automobil brže ubrzava kod pretjecanja. Vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h skraćeno je za pola sekunde (na 9,2 sekunde), a gotovo pola sekunde skraćeno je i ubrzanje od 80 do 120 km/h (na 7,5 sekundi). Ova ubrzanja donijela su tek neznatno povećanje emisija CO2 te Yaris i dalje zadržava svoj status najboljeg u klasi, s emisijama od 96 do 116 g/km.

 

Naravno, povećanje snage samo je dio priče. Ono u čemu se osjeti najveća razlika jest kako vozač doživljava performanse automobila. S povećanjem okretnog momenta pri svim brojevima okretaja motora rezultat je žustrija i dinamičnija vožnja s boljim odazivom.

 

Hibridni električni pogonski sklop najvažniji je kupcima koji odluče kupiti Yaris. Ako se tome pridodaju veće performanse, stvari izgledaju još bolje. Automobil se lako i spretno kreće gradom, a snažan je i pouzdan na otvorenoj cesti.

 

Uz novi pogonski sklop, koji je „dvostruko hibridni” za novi asortiman modela Yaris, kupci mogu birati već dobro poznate hibridne pogonske sklopove Yaris, „Hybrid 115” s najboljim performansama u pogledu zaštite okoliša u klasi ili novi hibridni pogonski sklop koji pruža više performanse uz jednako niske štetne emisije (vodeće u klasi), „Hybrid 130” (gdje „130” označava povećanje snage na 130 DIN ks/96 kW).

 

Svi modeli Yaris Premiere Edition i GR SPORT bit će opremljeni sustavom „Hybrid 130” u osnovnoj opremi, dok će na nekim europskim tržištima u ponudi biti snažniji pogonski sklop na modelima više razine opreme (High)1.

 

TOYOTA T-MATE OMOGUĆUJE SIGURNIJU I JEDNOSTAVNIJU VOŽNJU

Zahvaljujući brojnoj opremi za aktivnu i pasivnu sigurnost te posebnom dizajnu vozila, svaki put prilikom razvijanja nove generacije modela Yaris cilj je uvijek isti, izraditi najsigurniji maleni automobil na svijetu. Toyota uvodi nove i poboljšane sigurnosne značajke kako bi dodatno poboljšala sigurnosne značajke modela Yaris te ga zadržala na vodećoj poziciji u njegovoj klasi.

 

Toyota T-Mate općeniti je termin i sinonim za brojne napredne značajke zahvaljujući kojima je automobil sigurniji, a vožnja i parkiranje njime jednostavniji. Na novom modelu Yaris ove su značajke učinkovitije no ikad, uz dodatne i poboljšane funkcije. Među tim značajkama nalazi se i najnovija generacija sustava za pomoć pri vožnji Toyota Safety Sense.

 

Budući da je njen krajnji cilj u potpunosti spriječiti prometne nesreće, Toyota pruža napredna tehnološka rješenja u osnovnoj opremi za model Yaris i to značajke koje su često dostupne uz nadoplatu ili obično nisu dostupne na drugim modelima iz B-segmenta vozila.

 

Zahvaljujući novom multimedijalnom sustavu i modulu za podatkovne komunikacije (DCM), Toyota pruža fleksibilnost i praktična bežična ažuriranja softvera. To znači da se sustav Toyota Safety Sense i multimedijske funkcije mogu jednostavno nadograđivati, a da se automobil pritom ne mora odvoziti u servisni centar. Podaci se mogu preuzeti tijekom vožnje, a instalirati kad god to odgovara vozaču.

 

Upotrebljavaju se nova kamera i radar koji mogu skenirati dalje i šire područje nego prije, što omogućuje značajno bolju detekciju rizika od sudara. Primjerice, sustav za zaštitu prije sudara (PCS) sada može prepoznati potencijalni frontalni sudar i veći broj objekata i vozila, uključujući pješake, bicikliste, a sada i motocikle, na putanji automobila. Sustav za dodatnu zaštitu i predviđanje potencijalnih sudara na raskršću sigurnosna je značajka koju je Toyota po prvi put predstavila na aktualnoj generaciji modela Yaris, a koja isto tako ima veći opseg rada i detektira vozila koja vam dolaze u susret u dvije prometne trake, kao i bicikliste i vozila koja vam presjeku put i dolaze s boka.

 

Funkcija blokade ubrzanja nova je značajka u bogatom paketu sigurnosnih sustava Toyota Safety Sense. Ona intervenira kako bi usporila vozilo u slučaju nekog naglog ubrzavanja ako detektira da postoji opasnost od sudara s vozilom ispred.

Proaktivna funkcija za pomoć pri vožnji Proactive Driving Assist (PDA) još je jedna nova značajka, a posebno je dizajnirana za pomoć pri izbjegavanju opasnih situacija u kojima često dolazi do sudara pri vožnji manjom brzinom. Funkcija blokade ubrzanja omogućuje jednostavno usporavanje kad vozač makne nogu s papučicu gasa kako bi usporio ako se ispred njega nalazi vozilo koje se sporije kreće ili prilikom ulaska u zavoj. Drugi element je sustav servo upravljanja koji prepoznaje zavoj na cesti ispred vozila i podešava snagu upravljača kako bi pomogao vozaču da lako skrene, a da pritom ne dođe do gubitka stabilnosti.

 

Novi sustav za zaustavljanje u slučaju nužde, eng. Emergency Driving Stop System (EDSS), pomaže vozaču ako mu slučajno tijekom vožnje pozli ili ga nešto spriječi da pozorno vozi. Ako sustav detektira da vozač određeno vrijeme ne reagira, ne pomiče upravljač, ne koči ili ne usporava, uključuje se zvučni senzor. Ako vozač ni nakon toga ne reagira, sustav će polagano i nježno zaustaviti automobil, uključiti svjetla upozorenja (sva četiri pokazivača smjera) i otključati vrata.

 

Toyota T-Mate pruža zaštitu i kad je automobil zaustavljen putem funkcije za siguran izlazak iz vozila (sustav Safe Exit Assist (SAE)), sustava za vizualno i zvučno upozorenje koji pomaže spriječiti nehotično otvaranje vrata ako detektira približavanje drugog vozila ili biciklista straga. Sustav Rear Seat Reminder System (RSRS) za upozorenje na stražnjem sjedalu pak upozorava vozača putem vizualnih i zvučnih upozorenja ako slučajno ostavi dijete ili kućnog ljubimca na stražnjem sjedalu, što pomaže pri izbjegavanju situacija u kojima zaboravljena djeca ili kućni ljubimci mogu doživjeti „toplotni udar”.

 

Osim ovih dodatnih funkcija, na novom modelu Yaris nalaze se neke već dobro poznate sigurnosne značajke Toyota Safety Sense, samo su dodatno unaprijeđene. Redizajniran je prilagodljivi regulator brzine (ACC), koji sada brže reagira i radi prirodnije. Primjerice, ako se drugo vozilo prestroji u prometni trak u kojem se Yaris kreće, usporavanje vozila je postepenije. Vozač također može odabrati veći razmak od vozila ispred ako mu je tako ugodnije, pa će se u tom slučaju funkcija redukcije krivulje brzine sustava ACC aktivirati ranije i brzina će se glađe i neprimjetnije prilagoditi.

 

Prilagodljivom regulatoru brzine dodani su i novi sustavi za sigurnije pretjecanje: Sustav za pomoć kod pretjecanja, eng. Overtake Prevention Support, sprječava nehotično pretjecanje po pogrešnoj strani vozila, dok sustav preliminarnog usporavanja i posebne regulacije ovisno o pokazivaču smjera, eng. Preliminary Deceleration/Turn Signal Linked Control, pomaže vozaču da se sigurno prestroji, odgovarajućom brzinom i na pravilnu udaljenost od vozila ispred.

 

Sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka (LDA) sada prepoznaje kad vozač napusti svoj prometni trak zato što želi izbjeći neku prepreku (sudar s pješakom ili nekim drugim sudionikom u prometu), pa u tom slučaju privremeno isključuje emitiranje upozorenja za nehotično napuštanje prometnog traka. Funkcija centriranja sustava za zadržavanje u prometnom traku (LTA) također je promijenjena tako da njeno djelovanje bude prirodnije. Sustav za prepoznavanje prometnih znakova je poboljšan i sad je dovoljan jedan dodir da se putem ograničivača brzine usklade informacije s onima koje sustav detektira o prometnim znakovima.

 

NOVO DIGITALNO ISKUSTVO ZA KORISNIKE

 

Toyota je isto tako ciljano pripremila najbolju ponudu za korisnike i potpuno novo digitalno iskustvo u novom modelu Yaris. To uključuje korisnički prilagodljiv zaslon s instrumentima za vozača i brži i snažniji multimedijski sustav s dodatnim značajkama. Zasloni, sedam ili 12,3-inčni kombinirani i devet ili 10,5-inčni za multimedijske sadržaje, ovisno o razini opreme, vodeći su u klasi po pitanju veličine.

 

12.3 – inčni digitalni kombinirani zaslon sadrži brojčanike, na njemu se prikazuju informacije i grafički prikazi u visokoj rezoluciji za izvrsnu vidljivost i preglednost u svim uvjetima osvjetljenja. Izgled i prikaz na zaslonu mogu se prilagođavati prema raspoloženju vozača i ovisno o tome o kakvoj se vrsti putovanja radi, a za to su dostupne četiri različite opcije: Smart, Casual, Sporty i Tough. Sedam inčna verzija u osnovnoj je opremi na modelima Mid+, dok je 12,3-inčna verzija dostupna za modele High, GR SPORT i Premiere Edition.

Po prvi put u modelu Yaris dostupan je multimedijski sustav Toyota Smart Connect, sustav koji ima intuitivnije sučelje, brže reagira i pruža navigaciju u oblaku u osnovnoj verziji. Radi se o sustavu koji je „uvijek povezan” i pruža sve pogodnosti pametnog planiranja putovanja, uključujući aktualne informacije o stanju na cestama, stanju u prometu i gužvama.

 

Sustav prepoznavanja glasovnih naredbi na višoj je razini, novoj za sustave takve vrste, a glasovni pomoćnik „Hey Toyota” odgovara prirodnijim tonom i glasom. Primjerice, dovoljno je samo reći „Hey Toyota, hladno mi je” i sustav će automatski povećati temperaturu putem komande sustava za klimatizaciju.

 

Jednostavnost povezivanja kupcima je iznimno važna i novi Yaris omogućuje bežičnu integraciju pametnog telefona putem značajki Apple CarPlay i Android Auto. A jednako kao i za sustave Toyota Safety Sense, nadogradnje i nove funkcije multimedijskog sustava mogu se preuzimati bežično i nije zbog njih potrebno odlaziti u servisni centar.

 

JEDNOSTAVAN ULAZAK U VOZILO UZ POMOĆ PAMETNOG DIGITALNOG KLJUČA

 

Digitalna transformacija novog modela Yaris uključuje i pametni digitalni ključ, po prvi put dostupan na ovom modelu. Ključ je povezan s aplikacijom MyT, a omogućuje pristup vozilu za do najviše pet korisnika putem njihovih pametnih telefona. Dizajniran je da bude u potpunosti praktičan, pa korisnici mogu zaključavati, otključavati ili pokretati vozilo, a telefon pritom uopće ne moraju vaditi iz torbice ili džepa.

 

Ovom novom značajkom dodatno su proširene funkcije aplikacije MyT, što uključuje daljinsko zaključavanje/otključavanje, rukovanje klimatizacijom i uključivanje svjetala upozorenja radi lakšeg pronalaska vozila na punom parkiralištu.

 

Zajamčena je kompatibilnost s Apple i Android uređajima, a jednogodišnja veza uključena je u kupovnu cijenu automobila u osnovnoj opremi za model Premiere Edition, a u dodanoj opremi za modele GR SPORT i Mid.

 

OSVJEŽEN IZGLED I YARIS PREMIERE EDITION

 

Prilikom plasiranja na tržište proizvodni program Yaris sadržavat će posebnu verziju modela Premiere Edition, promotivni model na kojem će biti predstavljene nove značajke svih modela iz asortimana. On će biti u ponudi u novoj, posebnoj dvobojnoj plavoj boji karoserije Neptune Blue s kontrastnim crnim krovom i stupovima. Plava tema ponavlja se na kontrastnim proštepima presvlake sjedala i ukrasnim linijama na stranicama vrata i ploči s instrumentima, kao i na novodizajniranim 17-inčnim naplatcima od lake legure u crnoj boji i s posebnom strojnom obradom. Model Premiere Edition bit će dostupan i u dvobojnoj bijeloj boji s perla efektom, Platinum Pearl White, kao i metalik srebrnoj boji, Silver Metallic.

Yaris modeli Mid i Mid+ također imaju novi dizajn kola upravljača s pet krakova, sa srebrnom završnom obradom ili strojnom završnom obradom. Presvlake sjedala u unutrašnjosti također su redizajnirane i imaju novi uzorak. Nova opcija boje karoserije, Juniper Blue, bit će dostupna za cijeli asortiman Yaris.

U ostalim pogledima, novi Yaris zadržat će snažne, „zbijene i spretne” linije po kojima je prepoznatljiv među ostalim modelima iz B-segmenta, a koje pružaju osjećaj energije i dinamičnosti i zbog kojih automobil uvijek izgleda kao da je spreman za pokret. Automobil je dobio sportski profil zahvaljujući platformi GA-B: ukupna visina i duljina su kompaktne, ali međuosovinski razmak i širina traga prednjih i stražnjih kotača su velike, pa automobil izgleda vrlo elegantno. Kratki prevjesi modelu Yaris pomažu da se spretno kreće gradom, s prikladno uskim radijusom okretanja od 5,2 m (sa 16-inčnim kotačima), što je savršeno za gradske ulice i skučena parkirna mjesta.

 

U unutrašnjosti prevladava koncept „manje je više”. Radi se o prostoru upečatljivog dizajna iznimne
senzorne kvalitete koji pruža osjećaj prostranosti automobila više klase. Detalji uključuju meke na dodir obloge na ploči s instrumentima, meke umetke na stranicama vrata, široku prednju konzolu, spušten poklopac motora u području ploče s instrumentima i sportsko kolo upravljača malenog promjera.

 

YARIS: IZNIMNO USPJEŠAN MODEL

Yaris je jedan od najuspješnijih modela u povijesti tvrtke Toyota, s više od 10 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta do 2023. Ovo postignuće pokazuje kako je ovaj maleni automobil ispunio svoje prvotno obećanje i uspio uvesti koncept „malenog, a opet velikog automobila” u B-segment vozila sa svojim kompaktnim i praktičnim dimenzijama i prostranom unutrašnjosti.

Prva generacija hatchbacka koja je osvojila naslov automobila godine na početnu novog milenija u Europi i Japanu, Yaris, nastavlja postavljati nove standarde u pogledu performansi i tehnologije, a ako ništa drugo prvi je automobil u svojoj klasi koji je u trećoj generaciji dobio hibridni električni pogon. Zahvaljujući neprekidnim poboljšanjima i zato što Toyota sluša želje kupaca i zna koji su njihovi prioriteti, Yaris je ostao pri samom vrhu. Zahvaljujući uvijek privlačnom izgledu i kvalitetama koje su vodeće u klasi, četvrta generacija modela zaradila je još jednu titulu automobila godine 2021.

Evolucija modela Yaris prošla je mnogo promjena. Od osnovnog hatchback modela do današnjeg kompaktnog SUV modela Yaris Cross i modela GR Yaris visokih performansi automobil se neprekidno razvijao uz pomoć vještina i iskustva koje je Toyota GAZOO Racing stekla zahvaljujući više osvojenih naslova na svjetskom reli prvenstvu (eng. World Rally Championship).

Novi Yaris bit će dostupan za rezervacije putem interneta u nekim europskim zemljama od početka lipnja 2023.