1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2021
  4. Svjetska premijera nove Toyote AYGO X Nova generacija pristupačnog dizajna i zabave
Odaberite

Svjetska premijera nove Toyote AYGO X

Nova generacija pristupačnog dizajna i zabave

Potpuno novi Toyota Aygo X je jedinstveni crossover u segmentu A, dizajniran i proizveden u Europi da bi zadovoljio potrebe gradskog i prigradskog života u Europi.

Kako bi učinila potpuno novi Aygo X najboljim proizvodom u ponudi u ovom segmentu, Toyota je poduzela temeljito istraživanje potreba gradske vožnje na cijelom kontinentu - osluškujući želje stranaka za elegantnim, kompaktnim i pouzdanim automobilom.

Rezultat je najnoviji kompaktni automobil iz Toyota porodice, postavljen na uspješnu platformu GA-B Toyotine nove globalne  arhitekture (Toyota Global New Architecture - TNGA), koja je prvi put korištena za novi Yaris (Europski automobil godine 2021.), a nedavno i na modelu Yaris Cross.

U gradu ili na otvorenoj cesti, istinski odličan automobil u segmentu A se mora isticati svojom kompaktnošću i okretnošću kako bi svom vozaču donosio samopouzdanje. Pored toga, mora stvarati i zračiti emocije, integrišući najbolja tehnološka rješenja u kompaktnom pakiranju ekonomičnom u korištenju.

Potpuno novi Aygo X pruža sve to i više, kako bi bio sve što europski kupac želi od automobila u segmentu A.

„Segment A nam je vrlo važan. Ne samo da je Toyoti donio brojne nove kupce. On ispunjava i našu misiju pružanja svakome pravog rješenja mobilnosti.“, izjavio je Andrea Carlucci, Potpredsjednik, Proizvod i marketing, Toyota Motor Europe.

TRUNKA ZAČINA

Počevši s konceptnim automobilom Aygo X Prologue koji je razvijen u Toyota European Design and Development (ED2) u Nici, Toyotini dizajneri su željeli pružiti kupcima kompaktnih automobila u Europi osjećaj odvažnosti i „začiniti vožnju“.

Od prvog pojavljivanja na tržištu, 2005. godine, Aygo ne samo da je Toyotin najpristupačniji automobil u Europi, on je i oduševio kupce svojim mladenačkim i zabavnim karakterom. Ove odlike su privukle Toyoti mnoge nove europske kupce istančanog ukusa.

Više nego ikada, nove Toyotine stranke zahtijevaju posebnost i priliku za isticanje ličnog stava. Oslanjajući se na položaj legende dizajna u segmentu A, ED² je  oblikovao konceptni automobil upravo za njih.

„Svako zaslužuje cool automobil. Kad pogledam Aygo X Prologue, zaista sam ponosan što mogu reći da je ekipa u ED² stvorila upravo to. Veseli me vidjeti kako ovaj automobil unosi revoluciju u taj segment.“, objasnio je Ian Cartabiano, Direktor dizajna, Toyota European Design and Development.

Nakon uspješnog predstavljanja i pozitivnog prijema dopadljivog Aygo X Prologue u iskričavoj čili crvenoj boji (Sparkling Chilli Red), projekt Aygo X je proslijeđen Odjelu dizajna u Toyota Motor Europe u Belgiji, gdje su dizajnerski timovi usko surađivali s odjelom planiranja proizvoda te odjelom istraživanja i razvoja kako bi pretvorili novi automobil u segmentu A iz koncepta u stvarnost.

Odvažna dvobojna izvedba modela Aygo X, u kombinaciji s novim konceptom začinskih boja stvara jedinstveni vizualni doživljaj koji privlači pažnju naglašavajući spremnost novog modela da skoči ravno u akciju.

Nova, klinasta linija krova isto tako povećava osjećaj dinamičnosti, a time i sportskiji imidž. Na prednjem kraju, high-tech svjetla grle poklopac motora tvoreći oblik nalik krilu, dok niže dolje, velika maska hladnjaka, svjetla za maglu i donja zaštita motora stvaraju dvostruki trapezoidni oblik koji je dio identiteta automobila Aygo, dajući mu stav „spreman za pokret, bilo gdje".

Novi koncept boja je nadahnut raznim začinima radi stvaranja jedinstvene palete boja za Aygo X, pri čemu svaka od njih izražava okuse i osobnosti automobila.

Cardamom (kardamom) priziva dojam stila i elegancije, pružajući profinjenu i prigušenu estetiku uz učinak slabo zasićene zelene boje.

Chilli (čili) je vatrena, premium boja koja privlači poglede prolaznika toplim i dubokim odrazom boje zahvaljujući finoj maglici plavih metalnih čestica u crvenoj boji.

Ginger (đumbir) je profinjena i duboka bež boja koja daje naslutiti duh pustolovine i tople složenosti u svojoj nijansi.

Juniper (borovica) je mladenačka s natruhom muževnosti, a ta plava boja je stvorena posebno za ovaj model kako bi mu dala ledenu hladnoću uz dodatak nježnog crvenkastog tona.

Svaka od ovih snažnih začinskih boja u snažnoj su opreci s crnim krovom i stražnjim krajem dvobojne izvedbe zahvaljujući kojoj se Aygo X trenutačno ističe i postaje prepoznatljiv.

Ova začinska paleta se proteže i ispod lima. Naglasci u unutrašnjosti, uključujući armaturnu ploču i središnju konzolu, usklađeni su s vanjskim začinskim bojama čime putnička kabina dobiva osobit izgled. Pažljivijim pogledom na sjedišta uočava se diskretan šav u obliku „X“ izravno u tkanini. Ime modela Aygo X se pritajeno ocrtava i u glavnim svjetlima dojmljivog izgleda čime se stvara snažan i usklađen identitet.

„Dvobojnost modela Aygo X odmah privlači pažnju promatrača. Jasno je da to nije samo detalj. Riječ je o integralnom dijelu dizajna.“, kaže Anastasiia Stoliarova, Planerka proizvoda za Aygo X, Toyota Motor Europe

Dodatno začinjena, ograničena serija modela Aygo X u boji Cardamom bit će dostupna tokom prvih šest mjeseci prodaje, a imat će dodatne mat naglaske u narandžastoj boji Mandarina po cijelom automobilu, s crtama izvana i na posebnim mat crnim alu naplatcima promjera 18“. Tema Mandarina se prenosi i u unutrašnjost gdje je možemo naći na oblogama i tkanini sjedišta.

KOMPAKTAN I OKRETAN

Korištenjem dokazane i uspješne platforme GA-B za Aygo X, ovaj novi i jedinstveni konkurent u segmentu A postaje jedinstveni crossover proizvod, odlikujući se izmijenjenim i smanjenim stražnjim dijelom podvozja uz smanjen prednji i stražnji prevjes.

Dužinom od 3.700 mm, novi Aygo X je 235 mm duži od svog prethodnika, iako je međuosovinski razmak povećan za samo 90 mm. Prednji prevjes je za 72 mm manji nego na Yarisu, a najveći promjer točkova je povećan na 18”.

Konstruisan za najuže gradske ulice, Aygo X ima izvanredno mali krug okretanja od samo 4,7 m, jedan od najmanjih u segmentu.

Ukupna širina karoserije je povećana za 125 mm, na 1.740 mm u usporedbi s Aygom. Kao rezultat, prednja sjedala su razmaknuta dodatnih 20 mm, povećavajući prostor u visini ramena za 45 mm. Prtljažni prostor je također najveći u segmentu zahvaljujući povećanoj dužini za 125 mm i pametno oblikovanoj stražnjoj strani naslona stražnjih sjedala, čime je zapremina povećana za više od 60 litara i sada iznosi 231 litru u uporedbi s prethodnom generacijom.

Dodatno, izvedbom krova Pagoda zadržane su kompaktne ukupne dimenzije, uz osiguravanje udobne, prostrane kabine za vozača i putnike. Visina vozila je povećana za 50 mm, na 1.510 mm.

Upravljački sistem je prilagođen gradskoj i prigradskoj vožnji u Europi, uz novi mjenjač S-CVT koji pruža najbolji odziv u klasi, intuitivno upravljanje i linearnost uz održavanje odlične ravnoteže snage i potrošnje goriva.

POUZDANOST

Vozio se kroz gradski promet ili jurio autocestom, svaki vozač želi osjetiti pouzdanost, a Aygo X pruža upravo takvu vožnju, na različite načine.

Kao kompaktan crossover s visokim sjedenjem, odignutost od tla je povećana za 11 mm u odnosu na Aygo, Aygo X daje vozaču snažniji nastup i stav na cesti.

Položaj vozača je povišen za 55 mm olakšavajući pogled oči u oči s drugim sudionicima u saobraćaju, posebno biciklistima i pješacima. Povrh toga, ugao prednjeg stupa je povećan za 10%, na 24º radi bolje preglednosti.

Veći naplatci i gume, sarađuju s dokazanim ovjesom TNGA koji, zajedno s povećanom krutošću na valjanje i manjim uglovima valjanja, pružaju izvanrednu udobnost u vožnji.

EMOCIONALNOST

Aygo X je automobil koji zna kako se izraziti, čak i kad miruje. Osim odvažnog dizajna i koncepta začinskih boja, Aygo X daje osjećaj robusnosti, stav nezaustavljivosti zahvaljujući omjeru guma u odnosu na karoseriju od 40%, kako i priliči crossoveru.

Nivo  buke u unutrašnjosti je smanjen zahvaljujući obilnom korištenju i optimiranju materijala koji upijaju buku radi postizanja tiše kabine u kojoj je indeks artikulacije poboljšan za 6%, što je među najboljim rezultatima u segmentu. Toyota i JBL su sarađivali na stvaranju vrhunskog audio sistema koji se odlikuje zvučnim profilom koji je krojen prema karakteristikama automobila Aygo X. Ovaj audio sistem ima četiri zvučnika uparenih s pojačalom od 300 W i velikim subwooferom promjera 200 mm smještenim u prtljažniku koji daje snažan bas, dinamični zvučni odziv i jasnu i široku zvučnu kulisu.

Samo nebo je granica za Aygo X koji ima mogućnost platnenog krova s otvaranjem, prvim takvim u crossoveru u segmentu A. Novi platneni krov je konstruisan kako bi do maksimuma unaprijedio iskustvo vožnje jer je otvor povećan za 40 mm uz povećanje ugla gledanja za 20%.

Zahvaljujući korištenju visokokvalitetnih materijala koji se obično ugrađuju u premium modele, platneni krov se odlikuje poboljšanom otpornošću na vodu i prašinu. Nova izvedba deflektora zraka isto tako poboljšava trajnost i robusnost radi dodatne bezbrižnosti.

U mirovanju, uživajući u tišini, ili s vjetrom u kosi, svaki vozač će sigurno biti preplavljen emocijama.

TEHNOLOŠKI NAPREDAN

Aygo X je kompaktni automobil opremljen nekim od zadnjih velikih noviteta.

Kupci će moći ostati povezani sa svojim Aygom X uz pomoć Toyota Smart Connect i aplikacijom za pametni telefon MyT. Toyota Smart Connect u svom središtu ima veliki dodirni ekran od 9 inča visoke rezolucije, ambijentalnu rasvjetu i bežično punjenje, nudeći strankama jednostavno iskustvo korištenja uz aplikaciju za pametni telefon MyT. Uz aplikaciju MyT kupci mogu pratiti različite podatke o vozilu kao što su analiza vožnje, stanje goriva, upozorenja i praćenje kretanja vozila.

Toyotin najnoviji multimedijski sistem nudi i navigaciju pute Cloud-a radi pružanja obavijesti o saobraćaju u stvarnom vremenu zahvaljujući stalnim internetskim uslugama na višim nivoima opreme. S vremenom će se uvoditi nove usluge putem osvježavanja preko zraka, pa će se novi softver i internetske usluge automatski učitavati u sistem. Toyota Smart Connect nudi, pored toga i žično i bežično povezivanje pametnih telefona putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay.

Napredna tehnologija potpuno LED svjetala je isto tako našla svoje mjesto na najnovijem Toyotinom modelu u segmentu A, čime ona postaje pristupačna većem broju kupaca. Dnevna svjetla i pokazivači smjera se sastoje od dvije svjetlosne cijevi okružene nježnim sjajnim svjetlom radi naglašavanja prepoznatljivog profila Aygoa u svim uslovima osvjetljenosti.

„Zahvaljujući glavnim svjetlima na Aygou X, učinili smo prednji kraj dojmljivijim i upečatljivijim. Ili, Toyotinim dizajnerskim rječnikom rečeno „gorljivijim“. -Tadao Mori, Voditelj dizajna, Toyota Motor Europe

Aygo X čini veliki korak naprijed u pogledu sigurnosti, predstavljajući sklop Toyota Safety Sense kao standard na svim tržištima, po prvi put na kompaktnom modelu u segmentu A.

Najnoviji Toyota Safety Sense koristi kombinaciju senzorske kamere s jednim objektivom i radara s milimetarskim valovima, sistem predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) s otkrivanjem vozila koje sada djeluje pri većim brzinama. Po prvi put na modelu Aygo X pojavljuje se otkrivanje pješaka danju i noću, otkrivanje biciklista danju, pomoć u ublažavanju sudara, pametni prilagodljivi tempomat, pomoć u održavanju vozila u saobraćajnoj traci i pomoć u zakretanju upravljača u nuždi. Aygo X se odlikuje dodatnim funkcijama pasivne sigurnosti, kao što su konstrukcijska ojačanja radi prigušivanja sudara kako bi se postigla sveobuhvatna sigurnost.

EKONOMIČAN

Aygo X je konstruisan za postizanje maksimalne ekonomske učinkovitosti u svim smjerovima.

Na primjer, Aygo X ima najmanju težinu gole školjke od svih automobila u segmentu A ili B, što pridonosi izvanredno maloj potrošnji goriva. Prednji branik i obloge lukova kotača isto tako imaju ulogu smanjenja potrošnje goriva usmjeravajući struju zraka od guma, čime se smanjuje vrtloženje zraka oko prednjeg kraja i bokova automobila. Obloge lukova stražnjih kotača isto tako usmjeravaju struju zraka od guma i usmjeravaju je prema spojnoj točki na stražnjem kraju automobila.

Aygo X pogoni višestruko nagrađivani 1-litarski, 3-cilindarski motor koji je poboljšan kako bi zadovoljio europske propise, nudeći istovremeno visoku razinu pouzdanosti i performansi, s ciljanom potrošnjom goriva od samo 4,7 l/100 km i emisiju CO2 od 107 g/km.

Oblikovan i proizveden u Europi, za europske kupce, potpuno novi Aygo X će predvoditi novi trend u europskim gradovima u 2022.