1. Discover Toyota
  2. Quality
  3. Assuring quality
Odaberite

Osiguranje kvalitete

Pristup pitanjima kvalitete sa strankom u žarištu

Posvećeni smo pružanju najviše kvalitete i osiguravanju potpunog zadovoljstva stranaka neprekidnim poboljšavanjem naših proizvoda i usluga.

Osmislili smo djelotvorne postupke kako bismo, za svaku stranku koja se suoči s nekim problemom, mogli napraviti procjenu i riješiti problem, uz najmanje neugodnosti za naše stranke.

Naši uredi za kvalitetu širom svijeta provjeravaju našu izvedbu i traže načine poboljšanja. Naša filozofija “customer first” (stranka je na prvom mjestu) je dio Toyotinog DNK i znači da uvijek slušamo što nam stranke imaju za reći i koristimo njihova mišljenja i iskustva da bismo uveli poboljšanja.

Pristup pitanjima kvalitete sa strankom u žarištu

Naša posvećenost kvaliteti ne završava kada isporučimo vozilo stranci. Kroz akcije opoziva i naše postprodajne kampanje kao i akcije za podizanje zadovoljstva stranaka, osiguravamo prepoznavanje problema s kvalitetom i njihovo rješavanje kada i gdje je to nužno. Od 2010. smo proveli globalnu reorganizaciju načina na koji radimo da bismo održali i poboljšali kvalitetu naših proizvoda i usluga strankama. Kao odgovor na niz velikih problema u vezi kvalitete Toyotinih vozila, uveli smo nove sustave i novu poslovnu strukturu da bismo osigurali učinkovitu usredotočenost na poboljšanje kvalitete, brzi odgovor i otvorenost na sve probleme koji se pojave. U cijelom procesu sagledavamo situaciju iz točke gledišta naše stranke.

Rano otkrivanje i rano rješavanje

Osmislili smo postupak korak po korak da bismo osigurali da se bilo koji problem s našim vozilima čim prije i čim temeljitije identificira i riješi.

Naš globalni proces, pod imenom Rano otkrivanje i rano rješavanje (Early detection and early resolution - EDER), je postupak provjere, procjene i rješavanja bilo kojeg problema koji stranka prijavi. Podaci i pojedinosti bilo kojeg postupka rješavanja se distribuiraju da bi se ponovno pojavljivanje spriječilo ili brzo riješilo.

Zadatak postupka EDER je svesti na najmanju mjeru neugodnosti po stranku, rješavajući problem u najkraćem mogućem vremenu i poduzimajući aktivnosti za sprečavanje širenja dotičnog problema ili njegovo otežavanje.

 

Uredi za kvalitetu (Customer quality offices)

Stvorili smo mrežu regionalnih Ureda za kvalitetu (Customer Quality -CQ) koji djeluju kao važna platforma u našoj koordinaciji kontrole kvalitete širom svijeta, čineći poveznicu između upravljačke funkcije koju čini Globalni stožer (Global Headquarters) i lokalnih aktivnosti za kvalitetu koje se provode na lokalnim i regionalnim tržištima.

U Europi je ured CQ smješten u Bruxellesu. Zadatak ureda CQ je osigurati suradnju različitih dijelova naše kompanije radi održavanja i stalnog poboljšanja kvalitete; transparentan rad, poduzimanje trenutačnih akcija i posvećenost slušanju mišljenja stranaka te shvaćanje gledišta stranke.

Česta pitanja o opozivima

Kada moramo obaviti neki opoziv, činimo sve potrebno da stranke ne budu zabrinute i da im prouzročimo čim manje neugodnosti.

Da biste lakše razumjeli naš postupak opoziva, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja.

Vlasnike vozila obavještavamo pismom ili telefonskim pozivom.

Kada utvrdimo da stranka nije, zbog bilo kojeg razloga, dovela svoje vozilo u servis radi provjere ili obavljanja radova, šaljemo podsjetnik.

Na obavijesti stoji ime modela i registarska oznaka vašeg vozila.

Zamolit ćemo vas da dogovorite odlazak lokalnom ovlaštenom trgovcu ili serviseru Toyote, u vrijeme koje vama odgovara, radi provjere i eventualno potrebnih radova.

Na obavijesti se nalazi opis identificiranog mogućeg kvara i potencijalne opasnosti koju može izazvati.

U obavijesti se nalazi objašnjenje znakova upozorenja koje ste mogli opaziti, bilo da je riječ o načinu ponašanja vozila u vožnji, bilo kroz paljenje žaruljica upozorenja na ploči s instrumentima.

Nadalje, obavijestit ćemo vas kako namjeravamo riješiti problem, kada će rješenje biti dostupno i koliko popravak traje.

Dobit ćete i upute o tome što sljedeće trebate napraviti, kao i podatke za kontakt ako želite zatražiti dodatna objašnjenja ili imate pitanja.

U obavijesti je jasno navedeno koje naredne korake trebate napraviti.

U većini slučajeva trebate se obratiti lokalnom ovlaštenom trgovcu ili serviseru Toyote da biste dogovorili dolazak vozilom na pregled i, po potrebi, popravak.

Obavijest sadrži i upute o tome gdje možete pronaći više pojedinosti, za slučaj da nešto ne razumijete ili želite dodatna objašnjenja.

Ako ne dobijete obavijest, ali vjerujete da je vaše vozilo obuhvaćeno opozivom, možete se obratiti lokalnom ovlaštenom trgovcu Toyote radi savjeta.

Preporučujemo da odvezete vozilo na pregled i, po potrebi, pregled čim je prije moguće.

U malo vjerojatnom slučaju da otkrijemo problem koji predstavlja neposrednu, ozbiljnu opasnost, poduzet ćemo dodatne korake da bismo upozorili vlasnike vozila.

Ne, sve provjere u okviru opoziva i s tim povezane popravke će obaviti ovlašteni Toyotin trgovac ili serviser besplatno po stranku.