Iz jednog ekstrema u drugi

Toyotin put do Relija Dakar 2017.

Dakar se vratio devetu godinu uzastopce u južnu Ameriku, ali uključivanjem Paragvaja ove godine ova je utrka postala pravi terenski izazov.

Ove godine će 491 ekipa sudjelovati u utrci dugoj 9.000 kilometara po nekim od najzahtjevnijih terena na svijetu, u najvećoj utrci izdržljivosti na Zemlji.

Na utrci Dakar 2017. izmjenjuje se težina i vrsta terena putem kroz Argentinu, Boliviju i Paragvaj uz natjecatelje iz 60 zemalja na zahtjevnoj ruti koja uključuje podmukle dine i visoke planine.

/
/

Iziskujući mjesece tjelesne pripreme, mehanička podešavanja i logističke prilagodbe, reli se zagrijava u Asuncionu, u Paragvaju 2. siječnja. Nakon prvog testa vozači će prijeći granicu i ući u Argentinu na putu prema Resistenciji gdje kreće drugi ispit. Porast temperature i nadmorske visine pratit će natjecatelje uz drastičnu promjenu krajolika. Na bolivijskom Altiplano potrebni su odlična penjačka tehnika, okretnost i lucidnost. Navigacija tijekom 6 dana na nadmorskoj visini od preko 3.500 m tjerat će vozače do krajnjih granica.

Velika raznolikost terena čini posebne etape na putu prema La Pazu, glavnom gradu na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu, vrlo zahtjevnima. Nakon dana odmora, reli se nastavlja maratonskom etapom prelazeći pješčane ceste i područja s dinama prema Uyuni i Salti. Deveta etapa do Chilecita se sastoji u savladavanju gotovo 1.000 kilometara u jednom danu. To je težak ispit za navigatore. Nakon duge dionice, dine u San Juanu će biti finale za dolazak do završetka ovog jedinstvenog iskustva.

/
/
/

U 38. izdanju ove utrke natječe se i južnoafrički tim Toyota GAZOO Racing South Africa dorađenim Hiluxom s pogonom na sve kotače u kategoriji super production. TGRSA će uključiti dvije ekipe: katarski vozač Nasser Al-Attiyah s navigatorom iz Francuske Matthieu Baumelom u broju 301, te južnoafrički vozač Giniel de Villiers s njemačkim navigatorom Dirkom von Zitzewitzem u broju 302. U kategoriji serijskih vozila Team Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC) će voziti Toyotu Land Cruiser serije 200.

Sudjelovat će dvije ekipe: francuski vozač veteran Christian Lavieille i navigator Jean-Pierre Garcin u broju 327 te japanski vozač Akira Miura s francuskim navigatorom Laurent Lichtleuchter u broju 332.

/

Više o Toyotinom motosportu

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.