Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za motosport

Tommi Mäkinen imenovan je Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation počevši od januara 2021., s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila.

Imenovanje je uslijedilo nakon zadivljujućeg doprinosa Tommija Mäkinena ponovnom uzletu Toyotinog učešća u svjetskom reliju od 2017. Tommi Mäkinen i njegova ekipa profesionalaca u Tommi Mäkinen Racing Oy su pomogli Toyoti razviti izuzetno konkurentan reli automobil, ali i izgraditi ekipu, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, koja je sudjelovala na najvišoj svjetskoj razini relija, u FIA Svjetskom reli prvenstvu. Već 2018., u drugoj godini nakon povratka, Toyota je osvojila titulu svjetskog prvaka u poretku proizvođača, dok je 2019. osvojila titule svjetskih prvaka u poretku vozača i suvozača.

Tommi Mäkinen debitirao u reliju 1985. Osvojio je ukupno 24 WRC utrke. Bio je factory vozač za Mitsubishi od 1995., te je od 1996. do 1999. ostvario zavidno postignuće osvojivši vozačku titulu u WRC-u četiri godine zaredom. Nakon prelaska u Subaru 2002. nastavio je natjecati se u samom vrhu, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji WRC-a.

Uz takvu stručnost, Toyota je sigurna da je Tommi Mäkinen sposoban doprinijeti na još širem polju motosporta, kao što je razvoj linije vozila GR koji se temelje na trkaćim automobilima, strateško planiranje motosport aktivnosti i razvoj talentovanih vozača.

„Cilj projekta Toyota WRC je bio uspješno ponovno pokrenuti učešće u svjetskom prvenstvu u reliju uz fleksibilnu organizaciju koju može postići samo mala kompanija. S radošći mogu reći da je ovaj cilj sada dostinut i da je vrijeme da se uputim prema novim izazovima s Toyotom. Želim zahvaliti Akiju Toyodi što mi je povjerio ovaj projekt i na njegovoj neprekidnoj podršci u dosezanju ciljeva koje smo zajedno postavili. Veselim se nastavku zajedničkog rada, oblikujući budućnost Toyote u motosportu.“ - izjavio je Tommi Mäkinen, izvršni direktor i vlasnik Tommi Mäkinen Racing Oy.

Akio Toyoda, Predsjednik Toyota Motor Corporation, rekao je: „Tek nakon što sam upoznao Tommija mogao sam donijeti odluku o Toyotinom povratku u WRC. Njegova podrška je bila razlog zbog koje smo uspjeli pobijediti u WRC-u. Zahvaljujući njegovoj stručnosti smo uspjeli stvoriti GR Yaris, sportski automobil s pogonom na 4 točka. On će, u budućnosti, biti naš savjetnik za motosport.

Povrh pružanja stručnog savjeta o tome kako pobjeđivati u utrkama, kao što je to i do sada radio, očekujemo da nam pruža savjete i u nizu drugih područja kako bi Toyota mogla proizvoditi sve bolje automobile. Ali, bez obzira na njegovo imenovanje na ovo mjesto, on će i dalje biti moj instruktor vožnje!“

Saznajte više o Toyoti

Slavimo žensku snagu Slavimo žensku snagu U susret Međunarodnom danu žena, svake godine koristimo priliku da istaknemo Toyotinu posvećenost ka poboljšanju statusa žena u društvu i u našoj kompaniji. Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Sa predstavljanjem prve generacije Toyota Mirai, pogonjenog na gorive ćelije vodika, Toyota je još jednom postala predvodnik na polju tehnološki naprednih rješenja,ovaj put sa modelim bez negativnog utjecaja na okoliš. Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju Toyota Motor Europe (TME) je objavila da je ostvarila 100% potrošnje obnovljive električne energije u svom cjelokupnom poslovanju u Europi u 2019. godini. Toyota pokreće KINTO, kompaniju za pružanje usluga mobilnosti u Europi Toyota pokreće KINTO, kompaniju za pružanje usluga mobilnosti u Europi Toyota je objavila da pokreće svoju novu kompaniju i brend - KINTO, posvećenu pružanju usluga mobilnosti korisnicima širom Europe.
Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.