Početak proizvodnje nove Toyote Yaris u Francuskoj

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je pokrenula proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svojem proizvodnom pogonu u Valenciennesu u sjevernoj Francuskoj. Četvrta generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u Europi izgrađena je na platformi Toyotine nova globalna arhitektura (Toyota New Global Architecture -TNGA) GA-B, koja predstavlja temelj za unaprijeđene dinamičke performanse, poboljšanu voznost, upravljivost i sigurnost, kao i privlačan izgled.

TMMF je postala četvrta fabrika u Europi koja je uvela proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA nakon Toyota Motor Manufacturing Turkey (Toyota C-HR i Corolla Sedan), Toyota Motor Manufacturing UK u Burnaston (Corolla Hatchback i Touring Sports) te Toyota Motor Russia (Camry i RAV4). Ovo ulaganje dodatno jača strategiju TME-ja za lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korištenje proizvodnih kapaciteta. Toyotina strategija lokalizacije podjednako obuhvaća proizvodnju glavnih sklopova vozila: novi Yaris je opremljen zadnjom generacijom 1,5-litarskog motora TNGA koji se isto tako proizvodi u Europi – u Toyota Motor Manufacturing Poland.

Dodatna ulaganja i drugi model na putu

Dodatno ulaganje od 300 miliona eura, što iznosi pola početnog ulaganja TMMF-a, je omogućilo proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA. Svi proizvodni pogoni su osuvremenjeni novom opremom i tehnologijom radi bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada. Od tih postupaka osuvremenjivanja, najveće izmjene su uvedene u radionice za plastiku koje su proširene za dodatnih 3.500 m2 radi smještanja novih pogona za brizganje i bojenje, čime je omogućena vlastita proizvodnja novih plastičnih dijelova. TMMF očekuje da ukupni broj stalnih zaposlenika dostigne 3.600 do kraja 2020. godine.

/

Luciano Biondo, Predsjednik i Izvršni direktor TMMF je rekao: „Početak proizvodnje četvrte generacije Yarisa označava prvi korak prema našem cilju godišnje proizvodnje od 300.000 vozila. Uz potpuno novi kompaktni SUV, Yaris Cross koji će biti drugi model na našim proizvodnim linijama, sredinom 2021., na putu smo ostvarenja naših planova. Za proizvodnju Yarisa Cross uložit će se dodatnih 100 miliona eura.”

Toyota Yaris je u srcu priče o Toyotinom uspjehu u Europi ubirući plodove stalne popularnosti i odlične reputacije zahvaljujući dosljednom uvođenju inovacija. Yaris je 2019. predstavljao više od 20% Toyotine prodaje u Europi (224.368 vozila).

Konstruiran za Europu, proizvodi se u Europi

Kao i njegova prva generacija, potpuno novi Yaris se odlikuje zbijenim proporcijama koje zrače njegov karakter „spreman za pokret“ i „veliki-mali“, s prostranom unutrašnjošću uprkos kompaktnim vanjskim dimenzijama i naprednim voznim karakteristikama, zahvaljujući platformi TNGA GA-B. Zadnja, četvrta generacija hibridnog sistema omogućava veći doseg na električni pogon, dodatno smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva za preko 20% u usporedbi s trenutnom generacijom uz iznenađujuće poboljšanje odziva i voznih svojstava.

/

Ovaj automobil je isto tako konstruiran da bude najsigurniji kompaktni automobil na svijetu, opremljen najnaprednijim sistemima aktivne i pasivne sigurnosti u segmentu. Ovi sistemi uključuju Toyota Safety Sense (TSS), niz tehnologija aktivne sigurnosti osmišljenih kao pomoć u sprečavanju ili ublažavanju sudara u jako širokom spektru prometnih situacija, te prvi središnji zračni jastuk na svijetu u segmentu kompaktnih automobila.

Saznajte više o Toyoti

NEZAUSTAVLJIVE. NEZAUSTAVLJIVE. Čestitamo vam 8. mart, Međunarodni dan žena. Toyota Yaris proglašena Europskim automobilom godine 2021. Toyota Yaris proglašena Europskim automobilom godine 2021. Odabirom žirija koji sačinjava 59 automobilskih novinara iz cijele Europe, četvrta generacija Yarisa primila je nagradu za Europski automobil godine, 21 godinu nakon što je inovativna prva generacija proglašena Europskim automobilom godine 2000., što je bilo prvi put za Toyotu da osvaja ovo prestižno priznanje.  Toyoti nagrada SAFETYBEST  za najsigurniji element koji donosi Novi Yaris Toyoti nagrada SAFETYBEST za najsigurniji element koji donosi Novi Yaris AUTOBEST je Toyoti dodijelio nagradu SAFETYBEST 2020 kao rezultat razvoja i ugradnje središnjih zračnih jastuka u novi Yaris, po prvi put u automobil B segmenta u Europi. Počela proizvodnja modela GR Yaris Počela proizvodnja modela GR Yaris Prvi primjerak modela GR Yaris iz serijske proizvodnje sišao je s proizvodne trake u fabrici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova fabrika posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris.