Istorijska pobjeda u reli šampionatu

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team i vozač Ott Tänak sa suvozačem Martinom Järveojom upisali su se u istoriju osiguravanjem svojih prvih titula u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju zahvaljujući rezultatu na Španskom reliju.

Tänak je tek treći vozač s krunom u WRC-u od 2004. godine, dok su on i Järveoja prvi Estonci ikad koji su ostvarili to postignuće. Ovo je peti put da je neki Toyotin vozač osvojio titulu svjetskog prvaka u WRC-u, a prvi put nakon trijumfa Didiera Auriola 1994.

Zahvaljujući pobjedama u šest od 12 dosadašnjih relija, Tänak je stigao na predzadnju trku sezone s 28 bodova prednosti u prvenstvu. Na jedinom reliju koji se zaista vozi na različitim podlogama, Tänak je bio na ukupno petom mjestu nakon prvog dana na makadamu, prije nego što su ga četiri uzastopne pobjede u brzincima na asfaltu u subotu pomakle na treće mjesto.

U nedjelju je stvorio značajnu prednost pred vozačem iza sebe, ali je i dalje trebao jako pritiskati na završnom Power Stageu kako bi osigurao titulu. U nevjerovatnoj vožnji na završnom ispitu dugom 20,72 km, bio je 3,6 sekundi brži od svih i tako, ne samo osvojio svih pet bonus bodova, nego dohvatio i sveukupno drugo mjesto u reliju.

/

Jari-Matti Latvala je završio na petom mjestu, osvojivši puno bodova važnih za poredak u konkurenciji momčadi, pa Toyota i dalje ima priliku osvojiti i tu titulu u završnoj utrci sezone u Australiji, zaostajući 18 bodova za vodećima. Nakon odustajanja u subotu ujutro zbog izlijetanja, Kris Meeke se vratio u utrku u nedjelju pod posebnim režimom.

TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge Program je nastupom svojeg vozača Takamota Katsute uspješno završio svoju drugu trku na vrhunskom nivou u Toyoti Yaris WRC koja je nastupala odvojeno, još jednom pokazujući dobar napredak iako su ga tehnički problemi usporili u subotu.

Tommi Mäkinen (Šef momčadi)

„Ovo je istorijsko postignuće: novi smo svjetski prvaci. To je velika nagrada za cijelu ekipu i naporan rad koji su uložili zajedno s Ottom i Martinom kroz cijelu sezonu da bismo postigli ovaj cilj. Na Ottu je kroz cijeli vikend bio veliki pritisak. Znam kako je to i mislim da drugi teško mogu shvatiti što to znači.

Ono što je učinio na Power Stageu, učiniti što treba za osvojiti titulu, je bilo apsolutno zadivljujuće. Drugo mjesto nam pomaže i u borbi za momčadsku titulu. Još uvijek imamo šanse u Australiji i dat ćemo tamo sve od sebe.“

/
Ott Tänak (Vozač automobila broj 8)

„Teško je znati šta reći u ovom trenutku. Pritisak je ovog vikenda bio na nekom sasvim drugom nivou. Ovo je bio moj životni cilj. Znao sam da ne smijem napraviti niti jednu grešku, ali sam svejedno morao napraviti dobar rezultat da bi se to ostvarilo. Zbog toga je postojao ogroman pritisak i bilo je teško naviknuti se na to u početku. Ali, na kraju sam se nekako uspio opustiti i normalno voziti.

Ovo jutro sam se dobro osjećao u automobilu i mogao sam voziti uz dobar ritam, ali je Dani [Sordo] uvijek bio malo brži, pa sam znao da će biti teško u Power Stageu uhvatiti bodove koji su nam trebali. Pritiskao sam jako i na kraju se isplatilo. Puno sam toga morao savladati u svojoj karijeri, zato je lijepo konačno ovo postići. Hvala cijeloj ekipi; odradili su odličan posao.“

/
/

Saznajte više o Toyoti

TOYOTA ICHIBAN 2020 TOYOTA ICHIBAN 2020 Nagrađeni najbolji Toyota partneri u Europi u izvrsnosti i zadovoljstvu stranaka Toyota predstavlja novi kompaktni SUV za Europu Toyota predstavlja novi kompaktni SUV za Europu Toyota Motor Europe (TME) objavila je svoje planove za uvođenje potpuno novog modela u svoju paletu za Europu. Radit će se o potpuno novom, kompaktnom SUV vozilu, temeljenom na novoj izvedbi platforme GA-B. TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Europu u martu 2020. TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Europu u martu 2020. TOYOTA GAZOO Racing je potvrdio danas da će započeti prodaju GR Supra GT4*1, trkačkog automobila, za kupce u Evropi od marta 2020. Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom Nakon uspješne sezone 2018./19. u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti, Fernando Alonso i TOYOTA GAZOO Racing će ponovno udružiti snage u nadolazećim mjesecima u nizu testova s Toyotom Hilux, automobilom za kojeg se očekuje da će se natjecati u narednom Dakar reliju.