Eko priča ProCredit Bank

Zaštita okoliša nalazi se u središtu misije ProCredit Bank, a vlastitim primjerom ova banka nastoji doprinijeti razvoju koji će biti ekološki i društveno održiv. Tako je ProCredit Bank prva i za sada jedina banka u Bosni i Hercegovini koja ispred zgrade Uprave ima instaliran punjač za električna vozila. Osim toga, ProCredit je prva i jedina, ne samo banka, već i kompanija koja u svom voznom parku posjeduje plug-in hibridna vozila.

Vozni park ProCredit Bank sastoji se od 15 hibridnih vozila i to 9 Toyota Yarisa, 5 Toyota Auris, te 2 Toyota Prius plug-in hibrida. Ispred zgrade Uprave banke u Sarajevu postavljeni su solarni paneli koji se napajaju sunčevom energijom, a koja se dalje koristi za LED rasvjetu za osvjetljenje ispred zgrade. Parking mjesta su označena zelenom površinom sa ciljem ukazivanja na zelenu politiku kojoj banka teži u svome strateškom opredjeljenju, a koja je definirana i standardom ISO 14001:2015 kojim je ProCredit Bank certificirana od februara 2017. Godine.

/

Time je potvrđeno da ProCredit posluje u skladu sa međunarodno uspostavljenim normama zaštite i unaprijeđenja životne sredine.

Projekat uspostavljanja eko – voznog parka ProCredit je provela zajedno sa partnerima, japanskim proizvođačem autmobila Toyota i Auto Nuić, koji je i ovlašteni prodavač i serviser Toyota vozila. Vrijedi istaći da je ProCredit Bank najznačajniji Toyotin partner u Bosni i Hercegovini uopće.

Na test su dobili Toyotu Prius plug-in hibrid.

Klasični Prius omogućava nekoliko kilometara vožnje na električnu energiju koja se pohranjuje tokom vožnje u baterije, dok Prius plug-in hibrid omogućava bitno dužu vožnju na struju – oko 63 kilometara, s tim da se baterije pune i tokom vožnje, ali se mogu napuniti spajanjem na električnu mrežu. Ovaj automobil spreman je za vožnju brzinom oko 135 km/h samo na struju ako je imamo dovoljno u baterijama. Samo punjenje na javnom punjaču traje oko dva sata.

Plug-in hibridni Prius ispod haube se sastoji od klasičnog 1.8-litrenog benzinca snage oko 98 KS plus cca 24 KS iz električnog motora; a ukupno na raspolaganju imamo 122 KS. U praksi, u kombinaciji s CVT mjenjačem bez stupnjeva prijenosa imamo solidan obiteljski automobil koji u power načinu snažno povuče masu vozila od oko 1450 kilograma. Vrlo je bitno znati voziti ovakav tip vozila jer nema potrebe da se pritišće papučica gasa do kraja – potrebno je odmjereno voziti i tako omogućavamo i nižu potrošnju goriva koja može ići i ispod 4 litre, ako kombiniramo električni i benzinski pogon.

/

Naravno, u gradu se doslovce možemo potpuno besplatno voziti jer s 50 kilometara možemo obaviti puno toga. Punimo li Prius kod kuće, potrošnja električne energije je cca 1 KM za 100 kilometara. Dakle, u protuvrijednosti manjoj od jedne litre goriva, a punjenje traje nešto više od tri sata.

Prius izgleda uočljivo na cesti, izgled je dinamičan, uz izražena prednja i stražnja LED svjetla, a zanimljiv dizajn primjetan je i u interijeru u kojem prevladavaju crne boje. Mjesta ima primjetno puno u svim smjerovima. Testni model sa paketom opreme SOL bogato opremljen sa sistemom pomoći pri parkiranju, kožnim sjedalima, full LED svjetlima, stražnjom kamerom te kočenjem pri opasnosti i uz još nekoliko korisnih naprednih sistema ima cijenu od 71.580 KM.

Hibridi u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili dostupniji. Za to se pobrinula ProCredit Bank, koja je u saradnji sa Toyotom razvila posebnu ponudu za finansiranje hibridnih vozila. U sklopu ove ponude, kupcima Toyota hibrida nude se specijalni uslovi finansiranja kroz investicijske kredite sa kamatnom stopom od 3,99% NKS (4,14% EKS).

Kupcima je omogućen pristup kreditima za kupovinu hibrida bez učešća i bez provozije za obradu kredita, a na raspolaganju su iznosi od 20.000 do 60.000 konvertibilnih maraka, sa rokom otplate do 5 godina.

Izvor: Akta.ba i ProCredit Bank

/

Saznajte više o Toyoti

Toyota predstavlja novi vizuelni identitet brenda Toyota predstavlja novi vizuelni identitet brenda Toyota predstavlja novi vizuelni identitet brenda u Europi s prerađenim verzijama loga i tipografije marke. Prodaja Toyotinih hibrida premašila 15 miliona Prodaja Toyotinih hibrida premašila 15 miliona Toyota je širom svijeta prodala preko 15 miliona hibridnih električnih vozila od predstavljanja Priusa 1997. godine do januara 2020. U Europi je prodaja HEV - hibridnih električnih vozila, premašila brojku od 2,8 miliona, zahvaljujući širokoj paleti od čak 19 različitih HEV modela marki Toyota i Lexus, što je u 2019. godini predstavljalo 52% ukupne Toyotine prodaje. Toyota hibridni karavan Toyota hibridni karavan Toyotini hibridi kreću u obilazak Hercegovine Nova Toyota Prius Plug-in Hybrid donosi visoke tehnologije Nova Toyota Prius Plug-in Hybrid donosi visoke tehnologije Toyota Prius originalan je i svjetski priznat hibridni automobil, s tradicijom liderstva u visoko-tehnološkim inovacijama koja traje preko 20 godina.