Ništa napola!

Priča o uspjehu Ilme Kazazić

Godinu dana prije Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine najbolja bosanskohercegovačka paraolimpijska skijašica, Ilma Kazazić, priča nam svoju inspirativnu priču o uspjehu.

Prilikom rođenja Ilmi je oštećen nerv. To se još u ranom djetinjstvu odrazilo na njene motoričke sposobnosti, prije svega na hodanje. Sa samo tri godine doktori su joj dijagnosticirali cerebralnu paralizu. Stanje u kojem se nalazila zahtjevalo je tešku borbu u ostatku života.

U tom momentu nije bilo moguće pretpostaviti da li će život provesti nepokretna u kolicima. Ipak, ljubav prema životu i podrška najbližih pobjeđuju. Uz fizikalne terapije i adekvatne medicinske tretmane uspjeva stati na svoje noge i posvetiti se sportu. Na listi sportova našla se ritmička gimnastika, plivanje i jahanje, ali je Ilmina najveća ljubav bilo, naizgled nedostižno, skijanje.

/

Kada je lajtmotiv #ništanapola onda je uspjeh zagarantovan. Uprkos mnogobrojnim poteškoćama i bez podrške institucija, Ilma predanim radom upisuje niz odličnih sportskih rezultata u konkurenciji osoba sa invaliditetom. Svojim zalaganjem i radom uspjeva otići na Paraolimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

''Najveći san svakog sportiste: Igre! Buka sa tribina, zastava moje zemlje, odbrojavanje, zavoj, zadovoljstvo... Onda pad pa ustajanje. Opet pad i opet ustajanje i na kraju odustajanje. Tada odlučujem ako ću skijati i takmičiti se onda nema ništa napola!'', objašnjava Ilma presudni momenat u svojoj karijeri.

Četiri godine nakon svoje prve Paraolimpijade Ilma predstavlja Bosnu i Hercegovinu u pravom svjetlu u PyeongChangu 2018. godine gdje osvaja respektabilnu 12 poziciju, a 2019. godine na Svjetskom prvenstvu u Kranjskoj Gori osvaja 8. mjesto u veleslalomu koje je ujedno i najbolji rezultat za BiH. Kako kaže, sport je naučio da nema odustajanja, zato se sada Ilma, sa svojim stručnim timom, priprema za nastup u Pekingu 2022. godine, gdje će pokazati da uz moto #ništanapola svako može postići svoj puni kapacitet i ostvariti svoje ciljeve.

/
/
/

Saznajte više o Toyoti

Toyota osigurava raznolika rješenja mobilnosti za Tokio 2020. uključujući i cijelu paletu elektrificiranih vozila Toyota osigurava raznolika rješenja mobilnosti za Tokio 2020. uključujući i cijelu paletu elektrificiranih vozila Otprilike 90 posto Toyotinih vozila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020 će biti elektrificirano., s ciljem postizanja najniže emisije plinova ikada zabilježene za flotu službenih vozila Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Toyotini roboti u Tokiju 2020. Toyotini roboti u Tokiju 2020. Toyotini roboti u Tokiju 2020. Toyotini roboti pomoći će posjetiteljima da iskuse svoj san o posjeti Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. Toyota podržala manifestaciju Olympic Day 2019 Toyota podržala manifestaciju Olympic Day 2019 Toyota, kao globalni lider u promociji svijeta punog beskrajnih mogućnosti, podržala je ovogodišnju manifestaciju Olympic Day 2019. Toyota kani stvoriti inkluzivnije društvo putem POI 2020. u Tokiju Toyota kani stvoriti inkluzivnije društvo putem POI 2020. u Tokiju Uz dvije godine do Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., Toyota podržava sport za osobe s invaliditetom i inkluziju kroz mobilnost na više razina