Ništa napola!

Priča o uspjehu Ilme Kazazić

Godinu dana prije Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine najbolja bosanskohercegovačka paraolimpijska skijašica, Ilma Kazazić, priča nam svoju inspirativnu priču o uspjehu.

Prilikom rođenja Ilmi je oštećen nerv. To se još u ranom djetinjstvu odrazilo na njene motoričke sposobnosti, prije svega na hodanje. Sa samo tri godine doktori su joj dijagnosticirali cerebralnu paralizu. Stanje u kojem se nalazila zahtjevalo je tešku borbu u ostatku života.

U tom momentu nije bilo moguće pretpostaviti da li će život provesti nepokretna u kolicima. Ipak, ljubav prema životu i podrška najbližih pobjeđuju. Uz fizikalne terapije i adekvatne medicinske tretmane uspjeva stati na svoje noge i posvetiti se sportu. Na listi sportova našla se ritmička gimnastika, plivanje i jahanje, ali je Ilmina najveća ljubav bilo, naizgled nedostižno, skijanje.

/

Kada je lajtmotiv #ništanapola onda je uspjeh zagarantovan. Uprkos mnogobrojnim poteškoćama i bez podrške institucija, Ilma predanim radom upisuje niz odličnih sportskih rezultata u konkurenciji osoba sa invaliditetom. Svojim zalaganjem i radom uspjeva otići na Paraolimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

''Najveći san svakog sportiste: Igre! Buka sa tribina, zastava moje zemlje, odbrojavanje, zavoj, zadovoljstvo... Onda pad pa ustajanje. Opet pad i opet ustajanje i na kraju odustajanje. Tada odlučujem ako ću skijati i takmičiti se onda nema ništa napola!'', objašnjava Ilma presudni momenat u svojoj karijeri.

Četiri godine nakon svoje prve Paraolimpijade Ilma predstavlja Bosnu i Hercegovinu u pravom svjetlu u PyeongChangu 2018. godine gdje osvaja respektabilnu 12 poziciju, a 2019. godine na Svjetskom prvenstvu u Kranjskoj Gori osvaja 8. mjesto u veleslalomu koje je ujedno i najbolji rezultat za BiH. Kako kaže, sport je naučio da nema odustajanja, zato se sada Ilma, sa svojim stručnim timom, priprema za nastup u Pekingu 2022. godine, gdje će pokazati da uz moto #ništanapola svako može postići svoj puni kapacitet i ostvariti svoje ciljeve.

/
/
/

Saznajte više o Toyoti

Slavimo žensku snagu Slavimo žensku snagu U susret Međunarodnom danu žena, svake godine koristimo priliku da istaknemo Toyotinu posvećenost ka poboljšanju statusa žena u društvu i u našoj kompaniji. Toyota i Specijalna Olimpijada proširuju partnerstvo na Europu Toyota i Specijalna Olimpijada proširuju partnerstvo na Europu Toyota Motor Europe i Special Olympics Europe-Eurasia najavili su trogodišnje partnerstvo, počevši od 2020. godine, radi pružanja podrške programima i sportskim događajima u cijeloj regiji Europe, usmjerenoj ka Specijalnim Olimpijskim igrama. Toyota odabrala 250 sportista kao „Globalnu ekipu Toyotinih sportista“ na putu za Tokio 2020. Toyota odabrala 250 sportista kao „Globalnu ekipu Toyotinih sportista“ na putu za Tokio 2020. Toyota Motor Corporation (Toyota), globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara je danas predstavila posebnu podstranicu na svojim internet stranicama kao znak podrške i platformu za predstavljanje priča o otprilike 250 sportista iz 48 zemalja svijeta, koji se nazivaju „Globalnom ekipom Toyotinih sportista“. Toyota osigurava raznolika rješenja mobilnosti za Tokio 2020. uključujući i cijelu paletu elektrificiranih vozila Toyota osigurava raznolika rješenja mobilnosti za Tokio 2020. uključujući i cijelu paletu elektrificiranih vozila Otprilike 90 posto Toyotinih vozila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020 će biti elektrificirano., s ciljem postizanja najniže emisije plinova ikada zabilježene za flotu službenih vozila Olimpijskih i Paraolimpijskih igara