Besplatno isprobajte Toyotu
Sastavite svoju Toyotu
Cjenici i katalozi
Pronađite Toyotinog partnera
Moja Toyota

Hibridni izazov

Toyota

Veliko natjecanje u ostvarivanju što manje potrošnje u vožnji Toyota hibridnog automobila završilo je finalom na nacionalnoj razini, gdje su snage odmjerili najštedljiviji vozači iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Pule.

Više od dva mjeseca trajala su lokalna natjecanja Hibridni izazov po Toyota salonima diljem Hrvatske, u kojem su kandidati ostvarivali iznimno male brojke potrošnje u vožnji hibridnih modela Aurisa i Yarisa.
Ali samo najštedljiviji su mogli u finale! S prosječnom potrošnjom ispod 3 l/100 km pri normalnim uvjetima vožnje na javnoj prometnici, konkurencija je u još uvijek lokalnoj fazi Hibridnog izazova bila vrlo velika, a gledalo se i vrijeme odvožene rute.
/
Oni najštedljiviji u Zagrebu stigli su u finalno natjecanje Hibridnog izazova s brojkama potrošnje od 2,3 l/100 km s hibridnim modelom Yarisa, odnosno čak 2,1 l/100 km s hibridnim Aurisom – s velikim očekivanjima za osvajanje titule najštedljivijeg hibridnog vozača u Hrvatskoj.
Kandidati iz Rijeke i Pule zaključili su svoje lokalno natjecanje s brojkama potrošnje oko 3 l/100 km zbog drukčijeg terena s uzbrdicama i bržih ruta na autocestama, dok je kandidat iz Osijeka Božo Majić također pristigao s vjerom u pobjedu – s prosječnom potrošnjom od 3,6 l/100 km.
Sudionici nacionalnog natjecanja Hibridni izazov:
 • Auto Hrvatska Automobili - Vesna Sagaj – prosječna potrošnja: 3,9
 • Toyota centar Zagreb - Zvonimir Kranjčec - prosječna potrošnja: 2,3
 • Integra Dundović – Božo Majić - prosječna potrošnja: 3,6
 • Rotus Novosel - Dubravko Obadić  - prosječna potrošnja: 2,1
 • Autonippon - Viktor Lenac - prosječna potrošnja: 2,6
Nacionalno finale Hibridnog izazova održano je u subotu 4. srpnja, u prostoru salona Toyota centar Zagreb, gdje su kandidati prije finalnih vožnji prisustvovali kratkoj prezentaciji o načelima ekonomične i štedljive hibridne vožnje, te su ukratko objašnjene sve mogućnosti rada i različiti načini vožnje Toyota Full Hybrid modela.
/
Ruta finalnog natjecanja Hibridnog izazova bila je duga 8 kilometara i nepoznata kandidatima, a uključivala je većinom naseljeno područje i u manjoj mjeri otvorenu cestu, pri čemu su se kandidati morali pridržavati cestovnih ograničenja – ne voziti ispod ograničenja – te su imali pravo na poništavanje vožnje ukoliko bi bili zakinuti tijekom rute zbog uvjeta prometa i sl.
Prema tome, svi su u finalne vožnje Hibridnog izazova ulazili s potpuno istovjetnim uvjetima u vidu napunjenosti hibridne baterije te su vozili oba automobila –Yaris hibrid i Auris hibrid, pri čemu se mjerila konačna prosječna potrošnja nakon dviju vožnji.
/
Kada se krenulo u finale, sav razgovor je prestao, klima se ugasila i pazilo na svaki milimetar ceste, obraćalo pažnju na instrumente, stanje napunjenosti hibridne baterije i brzinu kretanja. I bilo je neizvjesno do samog kraja.
Uz prosjek dviju vožnji od 2,25 l/100 km, kandidat Zvonimir Kranjčec iz Velike Gorice bio je uvjeren u pobjedu, no kandidat iz Rijeke – gospodin Viktor Lenac uspio je ostvariti rekordnu potrošnju u hibridnom Aurisu od svega 1,6 l/100 km i time svoj ukupan prosjek zaokružiti na 2,05 l/100 km – čime je posve zasluženo osvojio glavnu nagradu, Toyotin poklon bon u vrijednosti od 7.500 kuna.
/
Rezultati nacionalnog natjecanja Hibridni izazov – Yaris hibrid:

 1. Zvonimir Kranjčec – 2,2 l/100 km
 2. Vesna Sagaj – 2,4 l/100 km
 3. Viktor Lenac – 2,5 l/100 km
 4. Božo Majić -  2,6 l/100 km
 5. Dubravko Obadić – 2,7 l/100 km

Rezultati nacionalnog natjecanja Hibridni izazov – Auris hibrid:

 1. Viktor Lenac – 1,6 l/100 km
 2. Zvonimir Kranjčec – 2,3 l/100 km
 3. Dubravko Obadić – 2,5 l/100 km
 4. Božo Majić -  2,5 l/100 km
 5. Vesna Sagaj – 2,8 l/100 km

Finalni rezultati nacionalnog natjecanja Hibridni izazov:

 1. Viktor Lenac – 2,05 l/100 km
 2. Zvonimir Kranjčec – 2,25 l/100 km
 3. Božo Majić -  2,55 l/100 km
 4. Dubravko Obadić – 2,6 l/100 km
 5. Vesna Sagaj – 2,6 l/100 km

Saznajte više o Toyoti

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.