Često postavljana pitanja

Toyota hibrid

Pročitajte često postavljana pitanja o Toyota hibridima

Koliko često treba mijenjati bateriju hibrida?

Hibridne baterije su tako konstruisane da traju cijeli radni vijek vozila. Svi Toyotini automobili dolaze uz opću petogodišnju garanciju/jamstvo i do deset godina garanciju/jamstvo na hibridne baterije uz provjeru stanja hibridnog sistema minimalno jednom godišnje.

Što je to tačno hibridni pogon?

Hibridni pogon je kombinacija dva pogona, elektromotora i benzinskog motora koji rade sinhronizirano, pritom vozač ne mora brinuti o odabiru bilo kojeg motora. Vozaču se ipak daje na raspolaganje odabir režima vožnje: ECO (ekološki i štedljiv), POWER (više snage), NORMAL (normalan, štedljiv), SNOW (za snježne uslove)… ovisno o modelu vozila

Trebaju li se trenutno dostupni hibridi spajati na električku utičnicu?

Hibridna baterija se automatski puni tokom vožnje. Samo Prius Plug-in ima mogućnost punjenja baterije na mrežnu 220V utičnicu (što mu pruža dodatni raspon za vožnju samo na električni pogon). Toyota hibridna vozila (uključujući i Prius Plug-in) ne trebaju 220V mrežno napajanje. Kod klasičnog pogona kinetička energija vozila prilikom kočenja, zbog trenja između pločica i diskova, prelazi u toplinsku. Kod Toyota hibridnog vozila hibridna baterija se regenerativno puni i za vrijeme kočenja vozila jer se kinetička energija (»inercija vozila«) mijenja u električnu, te se pohranjuje u hibridnu bateriju. Ovako prikupljenu i pohranjenu električnu energiju kasnije upotrebljavamo kao izvor pogona.

Koliko kilometara može Toyota hibrid prijeći s punom baterijom, bez korištenja benzinskog motora?

U idealnim uslovima, baterija može napajati vozilo isključivo električnom energijom (bez pokretanja benzinskog motora) do 2 kilometra, pri brzini ne većoj od 45 km/h, ovisno o modelu.

Kolika je prosječna potrošnja?

Ovisno o hibridnom modelu i načinu vožnje.

Gradska (na 100 km) Kombinirana (na 100 km)
2,1 l Prius Plug-in 2,1 l Prius Plug-in
3,1 l Yaris hibrid 3,3 l Yaris hibrid
3,7 l Auris hibrid 3,8 l Auris hibrid
3,8 l Prius+ 4,1 l Prius+
3,9 l Prius 3,9 l Prius
3,4 l CHR hibrid 4,1 l CHR hibrid

Kako radi klima uređaj kad se ugasi benzinski motor?

Kompresor klima uređaja nije spojen na remenicu benzinskog motora kao kod klasičnih vozila, nego koristi električni kompresor koji ne opterećuje benzinski motor, ne povećava potrošnju goriva, tiši je u radu i radi kada vozilo ima isključen benzinski motor prilikom stajanja (na semaforu, parking…).

Koliko brzina ima automatski mjenjač?

Hibridni električni automatski mjenjač je bezstupanjski mjenjač koji automatski prilagođava omjer brzine, načinu vožnje koji je u tom trenutku pogodniji za vozača i uslove na cesti, ovisno o odabranom režimu rada vozila.

Što se dogodi kada se baterija isprazni, a daleko sam od kuće?

Baterija se ne može isprazniti, samo pazite da ne ostanete bez benzina. Toyotini hibridni automobili se sami automatski pune tokom vožnje. Automobil sam odabire najučinkovitiji način rada benzinskog i električkog motora te baterije, te se po potrebi bez prekida prebacuje i istovremeno koristi ova dva pogona.

Kolika je cijena velikog servisa?

Prvi „veliki“ servis za Yaris Hybrid na 30.000 km iznosi 241,00 KM (PDV uključen), redovni međuservisi iznose 163 KM (PDV uključen). Trošak redovnog servisiranja je sličan modelu sa benzinskim motorom.

Kolika je cijena održavanja hibrida?

Održavanje hibridnih vozila ne košta ništa više od održavanja klasičnog benzinskog motora, štoviše, održavanje je i povoljnije jer se kod hibridnog vozila manje troše kočnice zbog regenerativnog kočenja : spojka kvačila, alternator, starter (ne postoje)… Manje mehaničkih sklopova znači manje održavanja i manje potrebe za eventualnim popravcima.

Moram li ga radi servisa odvesti specijalnom stručnjaku?

Kako je s kasko osiguranjem na hibridne automobile - hoće li ga pokriti osiguravajuće kuće ili se trebam obratiti posebnim firmama?

Firme za pomoć na cesti u potpunosti su obučene za servisiranje hibridnih automobila.

Hoće li se baterija u hibridima moći zamijeniti ili će automobil izgubiti na vrijednosti? / Je li skupa zamjena baterije? / Kao kod iPhonea, je li zamjena baterije komplicirana?

U slučaju da bateriju treba zamijeniti (što je malo vjerovatno) i da je garancija/ jamstvo isteklo, trošak zamjene za Yaris hibrid je 3.551 KM (PDV i trošak zamjene uključeni). Toyota nudi i produženu garanciju/jamstvo na hibridne baterije do 10 godina starosti vozila.

Stranka može nakon isteka standardnih 5 godina garancije/jamstva za npr Yaris hibrid uz doplatu od 87,75 KM (sa PDV-om), produžiti garanciju/jamstvo na hibridnu bateriju na dodatnih godinu dana ili 15.000 km (šta prije nastupi), i tako do 10 godina starosti vozila.

Je li istina da je trošak materijala i zračnog prijevoza baterija za hibridne automobile veći od manjeg utjecaja na okoliš zbog manje potrošnje goriva tokom radnog vijeka automobila?

Ukratko, ne. Mi koristimo međunarodno prepoznati proces, koji se naziva ocjena životnog ciklusa. Tokom radnog vijeka bilo kojeg automobila, na emisije koje se generiraju tijekom vožnje otpada otprilike 90% troška. Na proizvodnju, transport, zbrinjavanje na otpad i recikliranje otpada preostalih 10%. Stoga, tehnologija koja štedi gorivo doprinijeti će ukupnim uštedama zbog emisija. Dakle, Toyotin hibrid je više ekološki prihvatljiv od svojih benzinskih/dizelskih ekvivalenata, tokom cijelog radnog vijeka vozila.

Koliko će tipični vlasnik automobila svake godine uštedjeti na troškovima goriva tako što će umjesto standardnog automobila voziti ekvivalentni hibrid?

Nemoguće je dati tačnu usporedbu jer svatko ima različiti stil vožnje, koristi različite ceste, nailazi na gušći ili rjeđi promet, itd. Međutim, pošteno je procijeniti da će hibrid osigurati 30-40% niže troškove upotrebe.

Da li su hibridi spori i tromi?

Elektromotor ima trenutačan maksimalan okretni moment. To znači da hibrid izvrsno ubrzava. Uz pomoć benzinskog motora rezultat je dinamično ubrzanje! Toyotina hibridna vozila isključivo kreću pomoću elektromotora, a ubrzavaju međusobnim dopunjavanjem elektromotora i benzinskog motora. Krajnja brzina hibrida nije ništa drugačija od konvencionalnih vozila.

Da li se hibridni motor često kvari?

Hibrid funkcionira jednostavno i nije sklon kvarovima. Čak 96% Toyota hibridnih vozila, koja su proizvedena tokom posljednjih 20 godina još uvijek su prometu. Među zadovoljnim vlasnicima hibrida su i taksi službe. Toyota na hibridna vozila pruža 5 godina garancije/jamstva bez ograničenja kilometara, te do 10 godina produžene garancije/jamstva na hibridne baterije. Ovime osiguravamo godine bezbrižnog užitka u profinjenoj i ekonomičnoj vožnji.

Koliko su zapravo hibridi pouzdani?

Toyota je do danas isporučila oko 10 miliona hibridnih vozila. Tokom posljednjih 20 godina 'sa terena' su prikupljane povratne informacije, te nakon 120 milijardi prijeđenih kilometara u svim dijelovima svijeta, sa sigurnošću tvrdimo - hibridi su pouzdani.

Zašto kupiti hibrida?

Puno je razloga za kupnju hibrida ali među najvažnijima se ističu jednostavnost i ugodna vožnja.

Pravna obavijest

Sva pitanja i odgovori isključivo su informativne prirode. Zadržavamo pravo promjene svih podataka bez prethodne najave.

Natrag na početnu stranicu o hibridima

Saznajte više o Toyoti

Toyota zauzima središnje mjesto u Ženevi Toyota zauzima središnje mjesto u Ženevi Za zaljubljenike u Toyotu, naš štand na 85. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi ima sve: nove modele, inovativnu tehnologiju, trkaće automobile, pa čak i revolucionarni novi automobil koji emitira samo vodu! Često postavljana pitanja Često postavljana pitanja Ovdje možete pronaći neka često postavljana pitanja i odgovore koji će vam pomoći u odluci o prebacivanju na hibrid. Nova Toyota Prius Plug-in Hybrid donosi visoke tehnologije Nova Toyota Prius Plug-in Hybrid donosi visoke tehnologije Toyota Prius originalan je i svjetski priznat hibridni automobil, s tradicijom liderstva u visoko-tehnološkim inovacijama koja traje preko 20 godina. Ichiban 2019: Najbolji Toyotini trgovci nagrađeni za svoju neprestanu posvećenost zadovoljstvu stranaka Ichiban 2019: Najbolji Toyotini trgovci nagrađeni za svoju neprestanu posvećenost zadovoljstvu stranaka Evian, Francuska – Ichiban na japanskom znači „broj jedan“, a Toyotina nagrada Ichiban je isključivo namijenjena trgovcima iz cijele Europe koji postižu najbolje rezultate na području zadovoljstva stranaka.
Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.