1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2020
  4. Supra
Odaberite

Toyota najavljuje GR Supru s novim 2,0-litarskim turbo motorom

Godinu dana nakon svjetskog predstavljanja GR Supra na Međunarodnom sajmu automobila u Detroitu, Toyota je objavila detalje prvog proširenja svoje ponude sportskih automobila s uvođenjem novog 2,0-litarskog turbo-motora. Ponudjen uz već etabliranu 3,0-litarsku varijantu, ovaj novi pogon donijet će dinamične prednosti, ali će i učiniti GR Supru dostupnom širem krugu ljudi.

GR Supra, prvi globalni model koji je razvio TOYOTA GAZOO Racing, sportski je automobil čistog porijekla, s konfiguracijom prednjeg motora i pogona na zadnje točkove i dimenzija koji postižu „zlatni omjer“ za optimalno rukovanje. Novi 2,0-litarski motor proširuje tržišnu privlačnost i, lakši i kompaktniji od 3,0-litarske jedinice, poboljšava inercijske karakteristike automobila i ravnotežu šasije za još oštrije rukovanje.

Proizvodnja novog 2,0-litarskog GR Supra uskoro bi trebala početi, uoči početka europske prodaje u martu.

Novi 2,0-litarski motor je linijski, četverocilindrični agregat, opremljen jednim turbo-punjačem s dva klizača, a povezan je s osmostepenim ZF automatskim mjenjačem. Donosi originalne performanse sportskog automobila i korisno iskustvo za vozača: maksimalna snaga je 258 DIN KS / 190 kW, a najveći okretni moment je 400 Nm, omogućavajući ubrzanje od nule do 100 km/h u samo 5,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

„Da bismo postigli okretno upravljanje i stabilnost u zavojima, mnogo smo radili na smanjenju težine novog automobila, istovremeno ciljajući na balansiranje težine od 50:50,“ rekao je glavni inženjer GR Supra Tetsuya Tada. „Ovo nam je predstavljalo ogromne izazove, ali nismo želeli da pravimo kompromise u vezi sa svojim ciljevima.“

Pri predstavljanju nove 2,0-litarske GR Supre, bit će ponuđena i u ekskluzivnom, ograničenom izdanju Fuji Speedway.