1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2020
  4. Proizvodnja gr yaris
Odaberite

POČELA PROIZVODNJA MODELA GR YARIS

• Počela je proizvodnja željno iščekivanog modela GR Yaris
• Proizvodi se u tvornici Motomachi, ne tako daleko od tvornice LFA u kojoj je i nastao
• Prve isporuke za kupce u Europi očekuju se krajem 2020.

 

Prvi primjerak modela GR Yaris iz serijske proizvodnje sišao je s proizvodne trake u fabrici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova fabrika posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris.

Zapravo, Toyotin povratak u proizvodnju sportskih automobila u Japanu otvorio je mogućnost proizvodnim inženjerima da iznova osmisle procese sklapanja vozila posebno za GR Yaris. Osim toga, tim Toyota Gazoo Racing osnovao je „GR factory”, tvornicu posebno namijenjenu proizvodnji sportskih automobila iz serije GR.

Fabrika se sastoji od nekoliko različitih ćelija za sklapanje vozila koje su međusobno povezane vozilima s automatskim navođenjem (AGV – eng. Automatic Guided Vehicles) s proizvodnim trakama za sklapanje vozila i karoserije bez transportera. Takvi radni procesi omogućuju proizvodnju iznimno krutih karoserija, nužnih za sportske automobile, te jamče iznimno precizno sklapanje, a obje su stavke veoma zahtjevne za provedbu na klasičnim proizvodnim trakama za masovnu proizvodnju.

Odan svom uvjerenju da se sve temelji na razvoju ljudi i njihovom neprekidnom učenju, tim TOYOTA GAZOO Racing u tvornici je okupio najvještije tehničare iz čitave kompanije Toyota. Poznati pod nazivom „Takumi” ti su članovi tima dobro poznati po izvrsnim vještinama izrade.

Nastao iz WRC-a, model GR Yaris jedinstven je sportski automobil s novom platformom i potpuno novim 1,6-litrenim turbo motorom s 3 cilindra, snage 261 KS i s okretnim momentom od 360 NM te besprijekornim sistemom pogona na sva 4 točka GR-FOUR za koji inspiracija potječe izravno s trkaćih staza, a teži samo 1280 kg.

Još u martu 2020. uspješno je započeo proces online rezervacija, a upravo ti kupci će imati prioritet kod prve isporuke vozila koje započinju krajem 2020. i početkom 2021. godine.

Cijene, specifikacija i termin dostupnosti u našoj zemlji biti će poznati naknadno.