Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota Mirai:

inovacija desetljeća

Toyota Mirai je izuzetna inovacija zadnjeg desetljeća: naše vozilo pogonjeno vodikovim ćelijama smjestilo se na sam vrh liste 100 najznačajnijih inovacija u automobilskoj industriji, koje provodi njemački menadžment centar automobilske industrije.

  • Njemački menadžment centar automobilske industrije odabire 100 najznačajnijih inovacija
  • Usporedba s više od 8.000 inovacija u automobilskoj industriji tijekom zadnjeg desetljeća rezultirala je neprikosnovenim vodstvom tehnologije vodikovih ćelija
  • U prodaji od 2012. godine, Toyota Prius Plug-in Hybrid zauzela je treću poziciju na listi najznačajnijih inovacija
S prvim isporukama Toyote Mirai kupcima u Njemačkoj, Danskoj i Velikoj Britaniji, ova limuzina s nultim emisijama CO2, oživljena naprednom tehnologijom vodikovih ćelija, predstavlja početak nove ere u automobilskoj industriji i svakako je jedan od najznačajnijih automobila u povijesti.
Kako bi sastavili ovu opsežnu listu, tim menadžment centra automobilske industrije predvođeni dr. Stefanom Bratzelom opsežno su proučavali više od 8.000 novih inovacija u periodu od 2005. i 2015. godine. Pri ocjenjivanju i konačnom rangiranju, u obzir su se uzimali faktori poput važnosti na tržištu i industriji općenito, kao i njihova konačna inovativnost i tehnološki napredak.
/
Time je neprikosnoveni pobjednik - prvi u svijetu velikoserijski automobil pogonjen vodikovim ćelijama – Toyota Mirai. U vodikovim ćelijama, vodik je transformiran u električnu energiju koja pogoni elektromotor snage 114 kW (155 KS).
Vozila pogonjena vodikovim ćelijama ne emitiraju nikakve štetne plinove, a jedino što izlazi kroz ”ispušnu cijev” jest vodena para. Ujedno su vrlo jednostavni u svakodnevnom korištenju kao i konvencionalno vozilo, a dometom i vremenom potrebnim za punjenje spremnika vodika u potpunosti su izjednačeni s istovjetnim benzinskim automobilom.
/
S druge strane, Toyota Prius Plug-in hibrid je drugi Toyotin pobjednik ovog izbora, a također prvi pripadnik svoje vrste – prvi u svijetu velikoserijski plug-in hibrid koji baterije može obnavljati priključkom na standardnu zidnu utičnicu, pri čemu se u vožnji više oslanja na posve električnu autonomiju i time postiže iznimnu potrošnju goriva od svega 2,1 l/100 km.
Navedeno također odgovara izuzetno niskim emisijama CO2, od 49 g/km. U listi 100 najznačajnijih inovacija u automobilskoj industriji, Prius Plug-in Hybrid zauzima treću poziciju.
/
*Za više informacija o „Center of Automotive Management“ molimo klinite ovde.

Saznajte više o Toyoti

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.