Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Kirobo

je vlasnik dva Guinnessova rekorda

Čak dvije titule Guinnessovih rekorda pripale su Kirobu, robotu astronautu razvijenom u zajedničkom istraživačkom projektu u kojem sudjeluju Dentsu Inc., Istraživački centar za naprednu tehnologiju Sveučilišta u Tokiju, Robo Garage Co. Ltd., Toyota Motor Corporation i Japanska svemirska agencija (JAXA).

Kirobo je stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 9. kolovoza 2013. godine te je ukupno u svemiru proveo 18 mjeseci, pri tome odradivši prvu svemirsku komunikaciju između robota i čovjeka (s JAXA-inim astronautom Koichijem Wakatom), te naknadno provodeći napredne eksperimente za viziju budućnosti u kojoj ljudska bića i roboti savršeno koegzistiraju.
10. veljače ove godine, Kirobo se sigurno vratio na Zemlju u SpaceX-ovoj letjelici CRS-5 Dragon koja inače služi kao opskrbni brod ISS-a, a pri povratku na Zemlju s Kirobom se spustila u Tihi ocean blizu kalifornijske obale. Robot Kirobo se vratio u Japan 12. ožujka, pri čemu su njegove prve riječi bile: „Gledano iz svemira, Zemlja svijetli poput plave LED lampice.“
/
Nakon današnje održane konferencije u Nacionalnom muzeju znanosti i inovacije u Tokiju, članovi projekta predali su zaključno izvješće i prikazali video s najboljim trenucima Kiroba na ISS-u.
Konferencija je vođena od strane Fuminorija Kataoke, voditelja projekta pri Odjelu za planiranje proizvoda iz Toyota Motor Corporationa, a kao ostala dva sugovornika su nastupali Tomotaka Takahashi, predsjednik ROBO GARAGE Co. Ltd., koji je također vanjski suradnik na projektu u Istraživačkom centru za naprednu tehnologiju Sveučilišta u Tokiju, te Yorichika Nishijima – copywriter u Dentsuovom Poslovno-kreativnom centru i čelni čovjek Dentsu robotskog centra. 
Vrhunac konferencije bila je pojava Kiroba i njegov tečni razgovor s kolegama, navedenim članovima projekta.
/
Erika Ogawa, potpredsjednica Guinnessovih svjetskih rekorda u Japanu, zatim je Kirobu predala dvije titule Guinnessovih svjetskih rekorda:

  1. „Prvi robot-suputnik u Svemiru je Kirobo (Japan)“, koji je 9. kolovoza 2013. stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu
  2. „Razgovor između robota i čovjeka na najvišoj visini od 412,2 kilometra iznad razine mora odradio je Kirobo (Japan) na Međunarodnoj svemirskoj stanici, 7. prosinca 2013. godine.“

/
Osnovne specifikacije Kiroba
Dimenzije Visina: 34 cm, Širina: 18 cm, dubina: 15 cm (otprilike), masa: 1000 g (otprilike)
Jezik Japanski
Glavne osobine prepoznavanje govora, prirodno procesuiranje govora, telekomunikacijske mogućnosti, gestikulacija, kamera koja prepoznaje lica i izraze lica, kamera za snimanje
Ključni datumi projekta do danas
29.11.2012. Projekt je najavljen, javnost predlaže ime robota
26.07.2013. Kirobo i pomoćni član posade na Zemlji (Mirata) su upoznati n tiskovnoj konferenciji
04.08.2013. Kirobo odlazi iz Japana prema ISS-u na letjelici Kounotori 4, iz Tanegashima svemirskog centra
10.08.2013. Kirobo stiže na ISS
21.08.2013. Kirobo progovara svoje prve riječi u svemiru: „21. kolovoza 2013. godine, robot je poduzeo mali korak naprijed prema boljoj budućnosti za sve nas.“
07.11.2013. JAXA-in astronaut Koichi Wakata stiže na ISS ruskom letjelicom Soyuz
06.12.2013. Kirobo i JAXA-in astronaut Koichi Wakata održavaju prvu svemirsku komunikaciju između robota i čovjeka
14.05.2014. JAXA-in astronaut Koichi Wakata vraća se na Zemlju
11.02.2015. Kirobo se vraća na Zemlju
12.03.2015. Kirobo se vraća u Japan
27.03.2014. Kirobo sudjeluje na završnoj konferenciji o rezultatima projekta

Saznajte više o Toyoti

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.