Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota treća u svijetu po pouzdanosti

iza Lexusa i Porschea

Iako Lexus i Porsche drže najviša mjesta u pogledu pouzdanosti vozila, odlična dugotrajna kvaliteta nije ograničena isključivo na luksuzne marke, tvrdi J.D. Power

COSTA MESA, California, SAD: 22. veljače 2017. — Iako značke Lexusa i Porschea predvode automobilsku industriju u pouzdanosti vozila, vlasnici mnogih vozila koja se proizvode u velikim brojevima isto tako uživaju u pogodnostima dugotrajne kvalitete, sudeći prema rezultatima istraživanja pouzdanosti vozila J.D. Power za 2017. godinu koji su objavljeni danas (J.D. Power 2017 Vehicle Dependability StudySM (VDS)).
Ovo istraživanje, koje se provodi 28. godinu, ispituje probleme koje su prvi vlasnici vozila modelne godine 2014. iskusili u proteklih 12 mjeseci. Ukupna pouzdanost je određena brojem problema na 100 vozila (PP100), pri čemu manji broj označava višu razinu kvalitete. U ovom istraživanju je pokriveno 177 specifičnih problema grupiranih u osam glavnih kategorija vozila.
Nalazi istraživanja kažu da 10 najprodavanijih vozila modelne godine 2014. imaju prosječan rezultat od 134 PP100, što je značajno bolje od prosjeka za automobilsku industriju koji iznosi 156 PP100. Dva višegodišnja najprodavanija automobila - Ford F-150 i Toyota Camry—isto tako predvode svoje segmente u istraživanju VDS ove godine.
"Rezultati nam kazuju da kupci sve više izbjegavaju modele koje prati loš glas u pogledu pouzdanosti, pa si proizvođači ne mogu dopustiti pad kvalitete, posebno na svojim najprodavanijim modelima” kaže Dave Sargent, potpredsjednik globalnog odjela za automobilsku industriju u J.D. Power. “Iako se mnogi skupi automobili i oni u posebnim tržišnim nišama odlikuju odličnom kvalitetom, činjenica je da većina potrošača kupuje u srednjim segmentima velikih volumena. Dobra vijest je da potrošači ne moraju potrošiti puno novaca da bi dobili vrlo pouzdano vozilo.”
Prema J.D. Poweru, pored utjecaja na odluku o kupnji i vjernosti proizvođaču, bolja dugoročna kvaliteta je ključni čimbenik u zadržavanju višeg ostatka vrijednosti vozila. Na primjer, J.D. Power procjenjuje da Toyota—najviše rangirani proizvođač koji nije premium marka — zadržava ostatak vrijednosti veći za preko 750 USD po vozilu, u usporedbi s prosječnom markom. Preneseno samo na modelsku godinu 2014., to znači dodatak od preko 1,3 milijarde USD.
“U trenutnom okruženju automobilske industrije rekordnih razina leasinga i dugoročnih zajmova, viši ostatak vrijednosti omogućava proizvođačima automobila da osiguraju bolje poslovne uvjete kupcima,” kaže Jonathan Banks, potpredsjednik za analizu vozila i analitiku u J.D. Power. “Time se stvara prilika za postizanje većeg tržišnog udjela i/ili povećane dobiti.”
Najbolje rangirane marke i modeli
Lexus i Porsche dijele prvo mjesto po pouzdanosti vozila među svim markama, s rezultatom od 110 PP100. Ovo je šesta uzastopna godina kako je Lexus na vrhu automobilskih marki po VDS-u.
  • Toyota (123 PP100) slijedi na ljestvici, što je pomak za jedno mjesto prema gore u odnosu na 2016.
  • Toyotu u redoslijedu prate Buick (126 PP100) i Mercedes-Benz (131 PP100).
  • Hyundai (133 PP100) je marka s najvećim napretkom u ovom istraživanju, s poboljšanjem rezultata za 25 PP100 u odnosu na 2016. Hyundai je na šestom mjestu (2016. je bio na 19.), što je njihov najbolji rezultat ikada u VDS-u.
  • Druga značajna poboljšanja uključuju Dodge i Ford, koji s postigli poboljšali svoje rezultate za 21 PP100 u odnosu na 2016., i Land Rover, koji se popravio za 20 PP100.
Modeli Toyota Motor Corporation su dobili 10 od 18 nagrada po segmentima, što predstavlja najveći broj nagrada ikada dodijeljen jednom proizvođaču u ovom istraživanju. Nagrađivani modeli su: Lexus ES, Lexus GS, Lexus RX, Toyota Avalon, Toyota Camry, Toyota FJ Cruiser, Toyota Prius, Toyota Prius v, Toyota Sienna i Toyota Venza. Toyota Camry ima najniži rezultat PP100 u cijeloj automobilskoj industriji.
Modeli General Motorsa su dobili četiri nagrade po segmentima za Chevrolet Camaro; Chevrolet Sonic; Chevrolet Silverado HD i Chevrolet Tahoe.
Ostali modeli koji su dobili nagrade po segmentima u ovom istraživanju su Ford F-150, Honda Ridgeline, Mercedes-Benz GLK-Class i Volkswagen Tiguan.
Ostala ključna saznanja
  • Stalno povećanje problema povezanih s tehnologijom je pridonijelo padu pouzdanosti u cijeloj industriji drugu godinu zaredom. Prosječni rezultat za automobilsku industriju je 156 PP100, što je povećanje za 4 PP100 u odnosu na 2016.
  • Kategorija Audio/Komunikacije/Zabava/Navigacija (Audio/Communication/Entertainment/Navigation - ACEN) i dalje je područje s najviše problema i nosi 22% svih prijavljenih problema – što je povećanje za 20% u odnosu na prošlu godinu.
  • Treću godinu zaredom vlasnici su najviše prijavljivali probleme povezane sa združivanjem/spajanjem Bluetootha i pogrešno tumačenje naloga sustava glasovnog upravljanja.
  • Na top listi 10 najučestalijih problema u 2017. godini novost je kvar akumulatora. Radi se o tome da 44% više stranaka prijavljuje kvar akumulatora ove godine nego 2016. Akumulatori su najčešće mijenjani sklop koji nije povezan s uobičajenim trošenjem i habanjem na vozilima starima 3 godine, sa 6,1% - što je povećanje za 1,3 postotni bod u odnosu na 2016.
Istraživanje pouzdanosti automobila u SAD za 2017. godinu (2017 U.S. Vehicle Dependability Study) se temelji na odgovorima 35.186 prvih vlasnika vozila modelske godine 2014. nakon tri godine vlasništva. Istraživanje je provođeno od listopada do prosinca 2016. godine.
Podrobnije podatke o pouzdanosti vozila, kao i fotografije i specifikacije, možete naći na www.jdpower.com/dependability.
J.D. Power globalni lider u istraživanju dojma potrošača, savjetodavnih usluga i podataka te analitike. Ove odlike omogućavaju J.D. Poweru da pomogne svojim strankama u usmjeravanju zadovoljstva stranaka, rasta i profitabilnosti. J.D. Power je osnovan 1968. godine, a sjedište mu je u Costa Mesa u Kaliforniji, u SAD, te ima podružnice koje pokrivaju sjevernu/južnu Ameriku, Aziju i Pacifik te Europu.

Saznajte više o Toyoti

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.