Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

8 milijuna prodanih

Toyota hibrida

S 8 milijuna prodanih primjeraka, Toyota dokazuje da su hibridni modeli budućnost.

 
Predsjednik Toyote Takeshi Uchiyamada rado prepričava priču o svome timu inženjera, koji prototip prvog Priusa nisu mogli pokrenuti punih 49 dana. Prema riječima čelnog čovjeka Toyote: „Nikako nismo mogli pronaći uzrok – pa recimo tako – kvara, a radili smo danonoćno iz dana u dan u pronalasku greške. Konačno smo ga uspjeli pokrenuti oko Božića, no odradio je svega 500 metara!“
/
To je bilo sada već davne 1995. godine, kada su hibridni automobili bili pokusna vozila s vrlo nejasnom budućnošću i još nisu dokazali svoju vrijednost. Ukoliko ubrzamo unaprijed 20 godina, Toyota ponosno objavljuje kako je upravo prodala 8 milijuna hibridnih1 vozila, uz razmak od svega 10 mjeseci između zadnje prekretnice od 7 milijuna prodanih primjeraka.
Teško je shvatiti što zapravo brojka od 8 milijuna prodanih primjeraka predstavlja za okoliš i vlasnike hibridnih vozila. U tom kontekstu, dovoljno je samo navesti kako su prema Toyotinim izračunima – od 31. srpnja hibridi zaslužni za uštedu od čak 582 milijuna tona CO23, koji bi se inače emitirao u atmosferu iz konvencionalnih vozila iste veličine i snage.
Toyota također procjenjuje da su njezina hibridna vozila izravno odgovorna za uštedu od 22 milijarde litara goriva, u odnosu na količinu utrošenog goriva kod istovjetnih konvencionalnih vozila.
Poruka je time vrlo jasna: pronašavši vlasnike diljem svijeta, hibridna vozila su otvorila novu tržišnu nišu koja se iz dana u dan povećava.
Od lansiranja prve generacije Priusa 1997. godine, Toyota je postepeno ugrađivala hibridnu tehnologiju u ostale modele – od kompaktnog Yarisa do nedavno najavljenog RAV4 hibrida. Od ovog mjeseca, Toyota ima u prodaji 30 hibridnih i jedan plug-in hibridni model na više od 90 svjetskih tržišta.
Hibridna tehnologija, koja ujedno obuhvaća i znanje stečeno kroz dugi niz godina proizvodnje ekološki prihvatljivih vozila, postavljena je od strane Toyote kao ključna tehnologija u automobilskoj industriji za zaštitu okoliša u 21. stoljeću.
Koristeći upravo znanje iz proizvodnje uspješnih i pouzdanih hibridnih vozila, Toyota isto primjenjuje na proizvodnji svojih konvencionalnih vozila – još boljih automobila. Kroz čitav niz poboljšanja, Toyota planira smanjiti troškove korištenja, povećati performanse i proširiti ponudu svojih modela.
1Uključujući i plug-in hibridne modele; podaci Toyote
2Uključujući hibridne modele koji se ne prodaju na europskom tržištu
3Broj registriranih vozila x prijeđena udaljenost x potrošnja goriva x CO2 konverzijski faktor

Saznajte više o Toyoti

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.