Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenici i katalozi
E-novosti
Sastavite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota će u 2015.

na tržištu ponuditi potpuno nove pakete aktivne sigurnosti

Sljedeće godine tvrtka Toyota Motor Corporation predstavit će novo razvijeni set tehnologija aktivne sigurnosti koje će pomoći u sprečavanju ili umanjivanju posljedica sudara u širokom rasponu brzina vozila.

Ove tehnologije bit će ponuđene u obliku dva ”Toyota Safety Sense” paketa koji će biti predstavljeni 2015. godine i naći se u ponudi u većini osobnih vozila i paketa opreme1 u Japanu, Sjevernoj Americi i Europi do kraja 2017. Oba paketa ponudit će se sa cijenama koje će potaknuti široku uporabu.
 
Dva paketa bit će dostupna ovisno o vrsti vozila. Toyota Safety Sense C paket integrira nekoliko Toyotinih postojećih tehnologija aktivne sigurnosti: sustav predviđanja sudara (PCS) pomaže u sprečavanju i ublažavanju posljedica sudara; upozorenje na izlazak iz vozne trake (LDA) pomaže u sprečavanju nehotičnog izlaska vozila iz vozne trake; i automatska duga svjetla (AHB) pomažu u osiguravanju optimalne vidljivosti tijekom noćne vožnje. Kao dio sveobuhvatnog pristupa aktivnoj sigurnosti, Toyota Safety Sense paketi kombiniraju laserski radar (C paket) ili milimetarski-valni radar (P paket) s kamerom, čime se postižu visoka pouzdanost i performanse.

Video

Toyota Safety Sense C
Toyota Safety Sense C paket uključuje tri tehnologije aktivne sigurnosti, te kombinira kameru i radar za postizanje izvanrednih performansi i pouzdanosti. Paket pomaže spriječiti ili umanjiti posljedice sudara čak i pri visokim brzinama.
 
Sustav predviđanja sudara (PCS)
PCS koristi kameru i laserski radar za detekciju objekata ispred vozila, te ako detektira mogućnost sudara upozorava vozača na kočenje preko audio i vizualnih upozorenja. Kad uoči opasnost i vozač pritisne papučicu kočnice, sustav osigurava dodatnu silu kočenja. Ako vozač ne pritisne papučicu kočnice na vrijeme, sustav automatski aktivira kočenje, smanjujući brzinu za otprilike 30 km/h2 kako bi spriječio ili ublažio posljedice sudara. Raspon rada PCS-a pokriva brzine pri kojima se događa približno 80 posto svih stražnjih naleta na vozilo ispred (odnosno relativne brzine između približno 10 km/h i 80 km/h).
 
Upozorenje na izlazak iz vozne trake (LDA)
LDA koristi kameru za detekciju bijelih i žutih oznaka na kolniku. Ako vozilo počne nehotično izlaziti iz vozne trake, LDA upozorava vozača s audio i vizualnim upozorenjima.
 
Automatska duga svjetla (AHB)
AHB pomaže u osiguravanju izvrsne vidljivosti prema naprijed tijekom noćne vožnje. Koristi kameru za detekciju prednjih svjetala nadolazećih vozila i stražnjih svjetala vozila ispred, te se automatski prebacuje između dugih i kratkih svjetala kako ona ne bi zaslijepila druge vozače.
/
Sustav predviđanja sudara (Toyota Safety Sense C)
Toyota Safety Sense P
Toyota Safety Sense P paket kombinira kameru i milimetarski valni radar za postizanje izvanrednih performansi i pouzdanosti. Uz tri tehnologije aktivne sigurnosti uključene u Toyota Safety Sense C paket sustav predviđanja sudara iz ovog paketa također uključuje funkciju detekcije pješaka. Dodatno, Toyota Safety Sense P paket nudi funkciju radarskog regulatora brzine.
 
Sustav predviđanja sudara s funkcijom detekcije pješaka
Ovaj sustav koristi milimetarski valni radar i kameru za detekciju pješaka i vozila. Dodatno uz pomoć pri naglom kočenju, sustav aktivira audio i vizualna upozorenja, nakon čega slijedi automatsko kočenje ako vozač na vrijeme ne pritisne papučicu kočnice. Automatsko kočenje djeluje pri brzinama između 10 i 83 km/h radi sprečavanje potencijalnih sudara s pješacima, te može smanjiti brzinu za približno 30 km/h2. Za sprečavanje potencijalnih sudara s vozilima ovaj unaprijeđeni PCS, uključen u Toyota Safety Sense P paket, djeluje pri relativnim brzinama između 10 km/h i maksimalne brzine vozila, uz smanjenje brzine od približno 40 km/h3.
 
Radarski regulator brzine
Na autocestama radarski regulator brzine (tempomat) koristi milimetarski valni radar za detekciju vozila ispred i ocjenu njihove brzine. Nakon toga namješta brzinu vozila (unutar namještenog raspona) kako bi se osigurala sigurna udaljenost između vozila. Uporabom prema naprijed usmjerene kamere i milimetarskog valnog radara za nadzor vozila koja ulaze i izlaze iz vozne trake, radarski regulator brzine pomaže u održavanju uglađenog ubrzavanja i usporavanja tijekom vožnje.
/
Sustav predviđanja sudara s funkcijom detekcije pješaka (Toyota Safety Sense P)
Toyota vjeruje da je krajnji cilj društva koje cijeni mobilnost eliminiranje smrtnih slučajeva i ozljeda iz prometa. Toyotin integrirani koncept upravljanja sa sigurnosti određuje smjer razvoja sigurnih tehnologija i vozila, te otkriva sve aspekte vožnje integriranjem pojedinačnih sigurnosnih tehnologija vozila i sustava, umjesto da ih se promatra kao neovisne jedinice. Ovaj pristup je vidljiv u istraživanjima i razvoju koji se fokusiraju na sigurnosne uređaje i sustave.
 
Toyota je čvrsto predana širokom rasponu inicijativa koje su usmjerene na rješavanje problema sigurnosti u prometu, od razvoja još sigurnijih vozila i tehnologija do pomoći u stvaranju sigurnije prometne okoline i sudjelovanja u edukacijskim aktivnostima.
 
1Osim licenčno proizvedenih vozila i vozila nastalih iz suradnje
2Rezultati testiranja s vozilom koje se kreće pri 30 km/h i mirujućeg vozila/pješaka; rad sustava ovisi o okolini vožnje (uključujući cestu i vremenske prilike) i stanju vozila.
3Rezultati testiranja s vozilo koje se kreće pri 40 km/h i mirujućeg vozila; rad sustava ovisi o okolini vožnje (uključujući cestu i vremenske prilike) i stanju vozila.

Saznajte više o Toyoti

Naša politika E-privatnosti

Kolačiče na našoj stranici koristimo kako bi vam osigurali bolju uslugu. Ako ste s time zadovoljni nastavite normalno koristiti ovu stranicu, ili saznajte kako upravljati kolačićima.